Anmeldelser og læseinspiration

Måned: november 2020

Snesøsteren af Maja Lunde – anmeldelse

Forfatter: Maja Lunde, illustreret af Lisa Aisato, forlag:Turbine, udgivelsesår:2018, oversætter:Mette Stepicka

★★★★★★

Snesøsteren af Maja Lunde
Snesøsteren

Denne smukke illustrerede julebog har jeg kigget langt efter de sidste par år, så i år måtte jeg eje den.

Bogen er delt op i 24 kapitler, så man kan bruge den som julekalenderbog. Jeg læste den dog ud i et stræk, på en aften. Jeg kunne simpelthen ikke slippe universet, da jeg først kom i gang. Snesøsteren har en helt særlig stemning, som bliver skabt i sammenspillet mellem velskreven tekst og fantastiske illustrationer. Man føler, at man får lov at komme helt helt tæt på karakterne i bogen, selvom den er under 200 sider lang.

Snesøsteren er en vemodig og på samme tider lun og stemningsfyldt bog, og jeg må indrømme, at jeg fik lidt våde øjne undervejs. Julebogen bearbejder det helt svære emner som sorg og nære relationer, når sorgen rammer, men den rummer samtidig hjertevarme og julemagi, der giver den helt rigtige julestemning.

Julestemning er sådan en fløjlsblød følelse, som prikker i tæerne og får hjertet til at banke en lille smule hurtigere, men ikke så hurtigt, at det er ubehageligt. Julestemning er sådan en følelse, der giver en lyst til at brede armene ud og omfavne nogen. Julestemning får en til at synge, til at grine og til at få en klump i halsen. Alt sammen på én gang.

Julian og Hedvig

Bogen handler om Julian, der har mistet sin storesøster Juni. Ud over savnet til sin storesøster, har han svært ved at være i den forandrede hverdag derhjemme efter tabet. Forældrene er opfører sig ikke som sig selv. De er tavse, triste og mekaniske. De serverer kun fiskefrikadeller og lasagne, og de gør meget rent eller sidder i sofaen. De besøger ikke kirkegården eller taler om Juni, og det ser heller ikke ud til, at de har tænkt sig at fejre jul i år.

En dag møder Julian en rødhåret pige med rød jakke. Hun hedder Hedvig, og hun inviterer ham straks hjem til hendes hus Villa Kvisten, for at de kan drikke varm kakao og lege gemmeleg. Hedvig er fuld af liv og varme, og for første gang i lang tid Julian noget at se frem til, og en at grine med. Men Hedvig har en hemmelig, og det har noget med en mystisk mand, der nogen gange står i haven og kigger op mod huset uden at gå ind.

Hedvig
Julian

Den perfekte julefortælling

Snesøsteren rummer alt, hvad jeg holder af i en julefortælling. Den har varme karakterer, som gennemgår en personlig udvikling. Den har julestemning. Den får både smil og tårer frem, og så minder den os om, at sætte ekstra meget pris på dem vi har kær.

Undervejs i bogen fik jeg flere gange associationer til Astrid Lindgrens fortællinger. Hedvig havde en Pippi´sk fremtoning, med sin ukuelige optimisme og tro på sig selv og andre. Den måde temaet om døden fik lov til at udfolde sig, i et smukt univers, mindede mig om Brødrene Løvehjerte. Maja Lunde kan noget helt særligt med sin fortællerstil, der gav mig en virkelig stærk og rørende læseoplevelse. Illustrationerne er flotte og fulde af følelser, som kun underbygger stemningen endnu mere.

Jeg er glad for at bogen nu står på min hylder, så jeg kan tage den ned og genlæse den hver jul. Den kommer til at blive en fast juletradition for mig, ligesom Charles Dickens Et juleeventyr er det.

Bogen får uden tvivl 6 kæmpestore stjerner af mig.

Anmeldelse af Prinsen af Ondskab – Folk og the Air #1

Forfatter: Holly Black, Oversætter: Randi Bjerre Høfring, Forlag: Carlsenpuls, Genre: Fantasy, Antal sider:467

★★★★★★

Der findes mange fine og gode fantasy bøger. Men der er langt i mellem de hel exceptionelle læseoplevelser, hvor man sluger hver eneste side råt. Sådan en læseoplevelse havde jeg med Prinsen af Ondskab.

Bogens enkle og vanvittig smukke forside

Prinsen af ondskab er skrevet af Holly Black, som står bag en lang række fantasyserier, og man kan virkelig mærke at man er i hænderne på en erfaren fantasyforfatter. Både plottet og universet er virkelig gennemført og velkomponeret.

At være dødelig i et magisk univers

Prinsen af Ondskab er første bog i Holly Blacks Folk of the Air serie. Her følge vi hovedperson Jude, der bor i fantasyriget Faerie sammen med sin tvillingesøster Taryn og deres halvsøster Vivi. De bor hos deres blodtørstige og krigshungrende plejefar Madoc, som har kidnappet dem fra den menneskelige verden, efter at have slået deres forældre ihjel. Han er for resten også far til Vivi og har været gift med deres mor, før hun fakede sin egen død og flygtede langt væk fra Faerie.

Faerie er et smukt, men barsk sted at vokse op som dødelig, hvor du er i konstant farer for at blive forblændet af de magiske fefolk eller forgiftet af deres mad. Jude er stærkt præget af sine forældres død og livet i Faerie. Hun hader at være svag og blive set ned på for sin dødelighed, særligt af den ondskabsfulde og smukke prins Cardan og hans slæng, som dagligt terroriserer hende.

“…Cardan er endnu smukkere end de andre, med sort hår, der er så blankt som en ravnevinge, og kindben, der er skarpe nok til at skære en piges hjerte ud med. Jeg hader ham mere end alle de andre. Jeg hader ham så meget, at jeg nogle gange knap nok kan trække vejret, når jeg ser på ham.

Prinsen af Ondskab

Jude

Jude er en karakter, som er fuld af fejl og ikke mindst menneskelige følelser. Hun er stolt, stædig, trodsig og temperamentsfuld. Alle hendes fejl får hende til at fremstå 100% ægte. Hun er alt andet en forudsigelig. Jude er påvirkelig og lader sig opsluge af den magtbegærlighed, som Faerie er gennemsyret af.

Hvor hendes tvillingesøster underkaster og tilpasser sig ,for at kunne overleve, går Jude sine helt egne veje. Selvom det ofte får barske konsekvenser for hende. Hun træner indædt for at blive dygtig til at kæmpe, og drømmer om at blive ridder, men hun bliver uventet tilbudt en mulighed for at vende sine svagheder til styrke og tjene en kommende konge.

Folk of the Air serien af Holly Black

Fabelagtig Fantasy

Er du til fantasy, alfer og magi med et mørkt tvist, så kan jeg varmt anbefale Prinsen af Ondskab. Hvis du bevæger dig ind i Fairys verden kommer ikke så let derfra igen, og der er risiko for at udvikle en mindre besættelse. Både plot, karakterer og Faerie er velkomponeret og utrolig velskrevet.

Folk of the Air bliver uden tvivl en serie, jeg kommer til at vende tilbage til flere gange. Jeg kan slet ikke få nok at den angstprovokerende dystopi, som Jude bliver fanget i.

Anmeldelse af Den Magiske Boghandel – Tilly og Bogvandrerne

Forfatter: Anna James, oversætter: Mich Vraa, udgivelsesår:2020

★★★★★★

Den Magiske Boghandel
Den Magiske Boghandel – Tilly og Bogvandrerne

Hvilken romankarakter ville du allerhelst møde, hvis du kunne tage på besøg i dine ynglingsbøger?

Den magiske boghandel emmer af hygge, bogmagi og eventyr. Det er den type bog man griber ud efter på en mørk vinteraften, hvor man er krøbet under tæppet i sofaen og stearinlysene er tændt. En perfekt bog til juleferien. Bogen er en børnebog og henvendt til det yngre publikum. Det skal dog ikke afskrække dig fra at læse bogen, som voksen læser. De mange boglige referencer og de skønne karakterer, kombineret med et eventyr, er den perfekte opskrift på en god historie.

“Findes der noget bedre end at forsvinde i en god bog?

Hvis altså man kan slippe ud igen…”

Citat fra bagsideteksten

Hvad handler Den Magiske boghandel om?

Bogens hovedperson er Mathilda Pages (et perfekt navn til en bogenventyrer ikke?), også kaldet Tilly. Hun bor hos sine bedsteforældre ved deres boghandel, Pages&Co, hvor hun bruger mange timer fordybet i bøgerne på hendes favoritlæsesteder rundt i butikken.

Page&Co er fortryllende beskrevet boghandel med flere etager fyldt med bøger og hyggekroge. Her kan man gemme sig og forsvinde ind i bøgernes verden, og det er lige netop det Tilly gør. I butikken møder hun nemlig pludselig karakterer fra hendes yndlingsbøger, som tager hende med ind i deres verden. Tilly erfarer at hun er en bogvandre, der kan rejse ind i bøgerne, når hun læser dem. Hun møder blandt andet Alice fra Alice i Eventyrland og Anne fra Grønnebakken.

Tilly bor hos sine bedsteforældre, da hendes mor forsvandt på mystisk vis, da Tilly var helt lille. Igennem hendes mors gamle yndlingsbøger forsøger Tilly at lærer sin mor bedre at kende, men hun ender med at finde langt mere end hun havde forventet.

Mit bogmærke kunne ikke passe meget bedre til dette bogeventyr!

Bogen bliver et fysisk rum

De fleste bogelskere kender fornemmelse af at forsvinde ind i bøgernes verden og glemme alt om tid og sted uden for bogen. Jeg er vild med den måde Anna James bruger bogen som et fysisk rum, også rent visuelt, hvor ord og sætninger løsriver sig og står skævt, når Tilly rejser ind eller ud af bøgerne.

Alice tager Tilly med til eventyrland

Bogen er også udsmykket med fine illustrationer og skyggetegninger som underbygger den eventyrlige stemning og følelsen af, at karakter kan træde ud af bogen og blive levende.

Er du lige som mig også tiltrukket af den visuelle fortællerstil kan jeg varmt anbefale dig at kaste dig over Udvalgte Værker af T.S. Spivet af Reif Larsen, som er en forrygende fortælling om den 12 årige kartograf T.S. Spivet, hvor det visuelle spiller en helt central rolle.

En børnebog, der går lige i hjertet på en bogelsker

Alt i alt får Anna James skabt en varm og eventyrlig bog med skønne karakterer, der går lige i hjertet på en bogelsker. De visuelle finesser gør, at man ikke kan lade være med at bladre igennem bogens sider flere gange. Jeg er helt sikker på, at jeg kommer til at læse genlæse Tilly og Bogvandrerne, og jeg glæder mig til at dele den med mine børn, når de bliver store nok til at forstå den.

I øvrigt vækker den lyst til at læse eller genlæse nogle af de vidunderlige klassikere, som der refereres til – og det er jo altid en god ting.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑