Anmeldelser og læseinspiration

Måned: november 2021

Natekspressen – En julekalenderbog

★★★★★☆
Tekst: Karin Erlandsson, Illustrationer: Peter Bergting
Forlag: Straarup & co

Natekspressen er en medrivende og magisk fortælling i 24 afsnit, så du kan bruge bogen som julekalender. Bogens kapitler afsluttes af små velkomponerede cliffhangers, så du kommer til at glæde dig til at læse videre hver dag. Jeg læste den i et stræk, og nød den fortryllende historie.

Bogen indeholder stemningsfulde illustrationer, der er med til at øge den magiske stemning.

“Alt bliver godt, hvis bare du finder nøglen. Og drejer den to gange rundt, ikke en. Husk det nu.”

Natekspressen side 13
Natekspressen Julekalenderbog

Natekspressen handler om 11-årige Danja, som hvert år besøger sin mormor, der bor ved en gammel togstation, hvor der ikke længere kører tog. Danjas mormor er ikke som hun plejer at være. Engang kunne hun lege i timevis med Danja, men nu er hun blevet glemsom og forvirret, om mumler mystiske ting om en nøgle.

En aften er mormoren pludselig forsvundet, og hverken politiet eller familien kan finde hende. Det er koldt, og alle er bekymrede. Om natten vågner Danja til lyden af et tog på stationen, som viser sig at være natekspressen – et tog, der kan hjælpe dig med at finde dem, du har mistet, hvis blot du husker at medbringe en souvenir fra deres liv.

Julestemning uden nisser

Natekspressen er ikke en typisk julefortælling med nisser, snevejr og julepynt. Til gengæld rummer den et magisk tog, med vogne, der skifte duft efter togførerens humør – fra skumbad til ærtesuppe. Det var magisk nok til at sætte en julestemning hos mig. Samtidigt er temaet er rørende og passer godt ind i julen, hvor familien og minderne er i højsædet.

Natekspressen henvender sig måske mest til de 10-15 årige, men den kan også noget særligt, selvom man er en voksen læser. Den kommer til at stå i min reol, sammen med de særlige julebøger, der skal genlæses jul efter jul.

De glemte børns bog – Anmeldelse

★★★★★★
Forfatter: Kirstin Harmel, Forlag: Gads
Anmeldereksemplar fra forlaget

De glemte børns bog er en historisk roman – og en fremragende en af slagsen. Det er den type bog, der praktisk talt er umulig at lægge fra sig, når man først er gået i gang – den er nemlig nervepirrende spændende. Det er en roman om at gøre en forskel og finde sit indre heltemod, og så indeholder den en storslået kærlighedsfortælling.

De glemte børns bog – en historisk roman

Bogen handler om jødiske Eva, der læser engelsk på et universitet i Paris under besættelsen, da hun en dag får et tip om, at tyskerne vil begynde at arresterer jøderne i landet. Hendes far bliver taget, men det lykkes Eva at få sin mor med i sikkerhed. De flygter til en lille fransk by, hvor Eva bliver en del af modstandsbevægelsen, der fremstiller falske dokumenter og identiteter til jødiske børn og herefter hjælper dem over grænsen til Schweiz.

Mange af børnene er så små, at de måske ikke vil kunne huske deres rigtige navne og efternavne i fremtiden. Eva og hendes partner Remy fører derfor alle børnenes navne ind i “De glemte børns bog”, ved hjælp af en særlig kode, så deres historie vil være gemt efter krigen.

… det eneste, folk ville lægge mærke til, var den sekstakkede gule stjerne, der var syet fast på den venstre side af hendes cardigan. Den udviskede alle de andre dele af hende, som betød noget – hendes identitet som datter, veninde, som en anglofil, der arbejdede på at få sin doktorgrad i engelsk litteratur.

De glemte børns bog s. 12

En helt særlig bog

Der findes efterhånden et utal af bøger om 2. verdens krig, men De glemte børns bog er ikke bare endnu en i rækken. Det er en fortælling om kampen for retfærdighed, om kærlighed og om heltemod. Kristin Harmel skriver blændende godt, og det er helt umuligt ikke at lade sig rive med af historien.

Jeg havde bogen liggende på mit bord, da min far en dag var forbi, for at passe sit forkølede barnebarn, imens jeg selv var på arbejde. Da han tog herfra havde han læst halvdelen af bogen. Det giver et meget godt billede af, hvor opslugt man bliver af den.

En kæmpe anbefaling til alle, der holder af historiske romaner.

Fakta om bogen

  • De glemte børns bog nåede finalen i Goodreads Choice Awards for “Bedste historiske roman”.
  • Eva er en fiktiv karakter, men under krigen var de flere dokumentfalsknere, som var med til at redde flere tusinde af jøders liv.
  • Mange af detaljerne i bogen på virkelige falsknerimetoder, som blev benyttet under krigen.

Vand til Blomster – Anmeldelse

★★★★★★
Forfatter: Valérie Perrin
// anmeldereksemplar fra forlaget

Nogen bøger vinder sin læser lige første side. Vand til blomster havde mig i sin hule hånd, lige fra jeg fik den i hænderne. Den smukke forside varsler om et smukt indhold, og disse forventninger indfries til fulde. Det er en helt igennem fantastisk varm og charmerende, fransk roman, der handler om sorg, kærlighed og livet.

Vand til Blomster

Vand til blomster handler om Violette Toussaint, der er kirkegårdspasser. Hun passer gravene, når de pårørende skal på ferie, hun sælger blomster, som hun selv har dyrket, og så sørger hun for, at der altid er en kop varm the og et lyttende øre til dem, der har brug for det.

Trods de mange grave er kirkegården fuld af liv og historie. Her kommer de pårørende på besøg, blandt andet både elskere og ægtefælder til de afdøde, her kommer de unge for at prøve deres vovemod, når mørket falder på, og her arbejder en særlig samling af særlige mennesker (gravere, bedemænd og præster). Gravstenene er prydet med citater, årstal og billeder, som fortæller historier om levede liv.

Igennem romanen får vi fortalt Violettes livshistorie i følgeskab med fortællinger om de afdøde på kirkegården. Det er historier om sorg og tab, men i den grad også om kærlighed og liv.

Han smiler for anden gang og forlader køkken-alrummet. Jeg tænder automatisk lyset i loftet. Jeg tænder det aldrig, når nogen kommer, men altid når de går. For at erstatte deres tilstedeværelse med lys. Det er en gammel vane hos et barn, der blev forladt ved fødslen.

Literære referencer

Der er noget særligt over gode bøger, hvor forfatterens egen kærlighed til litteraturen stråler igennem. Vand til blomster er fyldt med citater og referencer til bøger, som gik lige i hjertet på mig.

Violette får blandt andet et helt særligt bånd til en bog, som hun læser igen og igen livet igennem.

Jeg skulle lige til at skubbe gadedøren op ind til vores opgang, da jeg fik øje på et rødt æble på forsiden af en bog i et af butiksvinduerne: Æblemostreglementet af John Irving. Jeg forstod ikke titlen. Det var svært for mig. I 1986 var jeg atten år gammel med en uddannelse som en seksårig……
…..Jeg købte den otte hundrede og enogtyve sider lange bog, selvom det ville tage mig timer at læse og forstå en enkelt sætning. Lidt som hvis jeg brugte størrelse 50 og havde købt et par jeans i størrelse 36. Men jeg købte den, fordi æblet fik mine tænder til at løbe i vand.

På listen over yngslingsbøger

Vand til blomster er røget direkte ind på min favoritliste med sit poetiske sprog og smukke indhold. Jeg nød hver og en af de 550 sider.

Det er en hjertevarm, modig, livsklog og humoristisk roman, der både gav mig fugtige øjne og fik mig til at smile stort undervejs.

Jeg håber inderligt, at Valérie Perrins debutroman Les oublies du dimanche bliver oversat fra fransk, så jeg kan få mulighed for at læse den en dag.

Fakta om Vand til blomster

  • Vand til blomster er oversat til 32 forskellige sprog
  • Romanen er solgt i mere end 1 million eksemplarer i Frankrig og mere end 100.000 i Italien. Det var den helt store Lock-Down roman under Covid-19 nedlukningen i 2020

Tornfuglene – Romanen bag tv-klassikeren

★★★★★☆
Forfatter: Colleen McCullough

Tornfuglene er hovedsageligt kendt som en 80’er mini-tv-serie, som jeg husker at have set som barn, sammen med min familie. Det er en hæsblæsende kærlighedshistorie om den unge Meggie, der forelsker sig i den ældre og smukke præst Ralph de Bricassart.

Da jeg faldt bogen bag serien, på hylderne i en lokal genbrugsbutik, måtte jeg derfor have den med hjem. Tilmed i et smukt eksemplar i to bind.

Tornfuglene

En slægtsroman

Tornfuglene er en slægtsroman om tre generationer af kvinder. I starten af første bind møder vi den fattige familie Cleary, der rejser fra New Zealand til Australien for at bo på landstedet Drogheda, som tilhøre Paddys rige søster, den barnløse enke, Mary Carson. Planen er, at familien skal arve hende, når hun engang dør.

Mary Carson er en ældre og egenrådig kvinde, og det eneste menneske hun holder af, er præsten Ralph. Men Ralph har viet sit liv til kirken. Da familien Cleary flytter til landestedet, får Ralph hurtigt et særligt bånd til den lille pige Meggie, som vækker jalousien i Mary. Som straf vælger hun at skrive et nyt testamente, hvor Ralph og kirken arver hele hendes formue. Det nye testamente kender kun Ralph og en advokat til, og det er nu op til Ralph, om han vil lade sin elskede Meggie eller kirken arve de mange penge.

Meggie er bogens hovedperson, men igennem bogen lærer vi også hendes mors historie at kende, og til sidst også Meggies egen datter, Justines, historie.

Tornfuglene i to bind

Storslået kærlighed

Colleen McCoullough indleder romanen med af beskrivelsen af at sagn. Et sagn og en fugl, der kun synger en gang i sit liv, men sødere end noget andet væsen. Tornfuglen forlader sin rede for at finde et tjørnetræ, hvor den gennembore sig selv på tornene, imens den synger.

Tornfuglene er en smertefuld kærlighedshistorie, hvor Ralph og Meggie må leve størstedelen af deres liv hver for sig. Alligevel er den en af de smukkeste og mest gribende kærlighedsfortælling, jeg har læst. Meggie gennemgår tragedier, lidelser, forelskelse, kærlighed – som alt sammen er med til at forme hende til en fantastisk hoved karakter.

Tv-serien eller bogen?

Undervejs i min læsning af Tornfuglene har jeg fået en del beskeder fra folk, der har set serien, men aldrig læst bogen – ligesom jeg selv. Serien vil nok altid have en helt særlig betydning, men bogen bag serien er virkelig værd at give sig tid til at læse. Den er stemningsfyldt, velskrevet og følelsesladet.

Har du set serien eller læst bogen?

Læsetip: Musikken fra serien er helt fantastisk, og skaber den helt rigtige stemning under læsningen af bogen. Du kan få en lille snert af hovedtemaet fra serien i klippet herunder:

Tornfuglene intro med temamelodi

Fakta

  • Miniserien er fra 1983 og vandt hele seks Emmy’er og fire Golden Globes
  • Bogen blev udgivet i 1977 og er siden da solgt i over 30 millioner eksemplarer.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑