★★★★★☆
Forlag: Gutkind (modtaget som anmeldereksemplar)
Efter at have læst nobelprisvinder Abdulrazak Gurnahs Paradis, havde jeg en vis forventning til Efterliv. Heldigvis blev mine forventninger indfriet – Gurnah skriver solidt og overbevisende. Bøgerne har en særligt stemning med eksotiske strøg, som jeg er ret vild med. Det er perfekt ferielæsning til en varm sommerdag, eller blot når du har brug for lidt af Afrikas varme.
Efterliv følger to unge mænds skæbner. Den ene er Ilyas, der som dreng er blevet bortført af tyske kolonitropper, og som ung vender tilbage til sin landsby, hvor hans forældre i mellemtiden er døde, og hans søster er forsvundet. Den anden er Hamza, der som barn er blevet solgt som gældsslave, og som nu har meldt sig som soldat i kolonitropperne for at slippe væk.
Bogen giver et nuanceret og stærkt indblik i den hierarkiske samfundsstruktur under kolonialismen i Afrika, og den måde det har formet nogle skæbner på.
Hypnotiserende læsning
Gurnah får bygget nogle spændende og empatiske personer op, som jeg nød at følge igennem bogen. Det er en bog der har svært hypnotiserende virkning, så den er svær at lægge fra sig, uden at jeg helt kan sætte en finger på hvorfor. Men det er bare det Gurnah kan med sine bøger.
Trænger du til eksotisk og velskrevet sommerlæsning i et roligt tempo, så skal du rækker ud efter Gurnahs Efterliv.
Vil du gerne blive klogere på Gurnahs bøger kan jeg varmt anbefale dig at lytte til afsnittet “Soldater-erotik og sproglege i Tanzania” på Skønlitteratur på P1.
Skriv et svar