Anmeldelser og læseinspiration

Måned: august 2023

Anmeldelse: En dag af gangen af Stinemaria Mollie Jensen

★★★★☆
// anmeldereksemplar //

En dag af gangenLivet efter skyderiet i Field’s er Stinemaria Mollie Jensens beretning om den dag hun befandt sig på 2. sal i Field’s, tæt på skyderiet d. 3. juli 2022, og om den betydning det fik for hendes liv efterfølgende. Hvordan vender man tilbage til en normal hverdag, når man har prøve at løbe for livet?

“Vi ved alle, at vi skal dø, og alligevel siger mange per automatik “hvis jeg skal dø…” Men efter Field’s véd jeg det. Jeg ved at døden går ved min side, og at den kan komme som et lyn fra en klar himmel.”

En dag af gangen – Livet efter skyderiet i Field’s af Stinemaria Mollie Jensen

I En dag af gangen kommer vi tæt på Stinemaria i året efter skyderiet, hvor hendes nervesystem fik sig noget af et chok. Kroppen har været i fuld alarmberedskab, og det har sine konsekvenser. Trods taknemmelighed over at være i live, er der lang vej tilbage til en normal hverdag, og det er ikke en proces, der kan skyndes på.

Ud over Stinemarias egen fortælling indeholder bogen også ni beretninger fra andre personer, der oplevede skyderiet tæt på, og deres reaktion efterfølgende.

Er der hjælp at hente i krisesituationer?

En dag af gangen viser, hvor hårdt det kan være, at komme videre efter en så traumatisk oplevelse, selv når man går til krisepsykolog og har et stærkt netværk til at gribe én.

Men hvad med alle dem, der ikke bliver grebet? Dem der måtte ringe forgæves efter hjælp, selvom Mette Frederiksen lovede at kriselinjerne var åbne. Stinamaries bog er en vigtig stemme i debatten om, hvor vidt vores velfærdssamfund gør det godt nok i krisesituationer og tiden derefter. Skal man have stået i første række og set et menneske dø for at få hjælp?

Jeg er overrasket over, hvor berørt jeg blev af de forskellige historier. For mange af os, er skyderiet i Field’s allerede kommet på lang afstand, men sådan er det langt fra for alle dem, der befandt sig på stedet. Alle dem, der hørte skudende og måtte løbe for livet.

Anmeldelse: SKÅR af Bret Easton Ellis

★★★★☆
// Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget //


Når forfatteren af Amarican Psycho udgiver et nyt værk efter mange års tavshed, går det ikke ubemærket hen, og det var også ren nysgerrighed, der fik mig til at sætte SKÅR på min sommerlæseliste.

Selvom bogen har fået en del kritik, så tog det ikke mange sider før jeg var fanget, og SKÅR viste sig at være en ret vild læseoplevelse.

SKÅR (Shards) af Bret Easton Ellis

SKÅR handler om en flok selvoptagede, privilegerede unge highschoolelever i 80’ernes L.A. Hovedpersonen Bret er en aspirerende forfatter, som kronisk overdramatisere sig selv og sine omgivelser, som var det en bog, der venter på at blive skrevet. Han er en del af den populære klike på skolen og kærester med den smukke Debbie, selvom han sideløbende udforsker sin homoseksualitet (hvilket beskrives ofte og explicit gennem romanen).

Imens vennegruppen er optaget af deres egen lille, overfladiske verden, begynder unge piger og kæledyr at forsvinde på mystisk vis, for senere at blive fundet som skamferede lig. Samtidigt begynder en ny dreng på årgangen, som Bret med det samme har en underlig fornemmelse af.

80’er solbriller og karakteropbygning

Jeg strøg igennem de knap 750 sider, og ønskede på intet tidspunkt bogen kortere, som jeg ellers har set flere anmeldere gøre. Bret Easton Ellis formår at skabe en drømmeagtig, syret stemning krydret med uhygge, som jeg var ret fascineret af – lidt i stil med Stephen King.

Bret er som karakter virkelig godt skruet sammen. Han er udmærket klar over, at han har tendens til at overdramatisere alt, men det betyder også, at han er usikker på, om de farer der lurer, kun er i hans hoved. Det gør dem ikke mindre uhyggelige.

Beskrivelserne af resten af karaktererne i bogen virker underligt forsimplede og ensformige. Jeg ville næsten ønske, at jeg havde noteret, hvor mange gange Bret Easton Ellis bruger ordet “Wayfarer-solbriller” i løbet af bogen for at understrege min pointe. Det virker nærmest lidt grinagtigt på den ene side, men på den anden side, så fungere det virkelig godt. Vi har med komplet overfladiske personer at gøre, som simpelthen ikke har flere lag end deres udseende, og har man egentligt noget imod at der sker noget grusomt mod sådan denne type mennesker?

SKÅR er til dig, der holder af at læse om den menneskelige psykologi, seriemordere, uhygge og sex. Den er forholdsvis enkel at gå til, også selvom man ikke har læst andet af Bret Easton Ellis’ forfatterskab. Ingen tvivl om, at det er en forfatter, der stadig er i absolut topform og fortjener at blive læst.

Anmeldelse: De Glemte Ords Bog

★★★☆☆
Af Pip Williams
// Modtaget som anmeldereksemplar //

De Glemte Ords Bog er en poetisk og smuk roman om sprog og kvindekamp. Pip Williams har ladet historien tage udgangspunkt i en politisk spændende historisk periode. Her udspiller fortællingen om en ung kvinde ind i en mandsdomineret verden sig, under tilblivelsen af Oxford English Dictionary.

Pip Williams danner et enormt stærkt grundlag for en storslået og rørende roman, men desværre blev det ikke helt indfriet i romanen.

De Glemte Ords Bog af Pip Williams

Den moderløse pige Esme vokser op med en far, der arbejder som leksikograf i et særligt indrettet haveskur kaldet “Scriptoriet”. I Scriptoriet modtager de små sedler med ord med tilhørende citater, der viser orderts brug. Alle ordsedlerne sorteres, omskrives og faktatjekkes, så de kan være med til at at samle og definere alle engelske ord i en samlet ordbog.

Som ung kvinde begynder Esme selv at arbejde i Scriptoriet, men det er en verden der er domineres af mænd. Det holder dog ikke Esme tilbage, der samtidigt har fået øjnene op for en verden af ord, der aldrig vil komme i betragtning til ordbogen. Ord om kvinder, køn og seksualitet, der bruges af kvinder og lavere stående folk, og hun begynder at arbejde på sin helt egen ordbog.

Krig og kvindekamp

De Glemte Ords Bog foregår i en særlig tid, hvor første verdenskrig farver verden, og hvor kampen for kvindernes stemmeret for alvor optrappes. Bogens hovedperson bliver derfor placeret i en verden, der kan forme hende på alle tænkelige måder. Alligevel blev jeg aldrig rigtigt revet med af hendes historie.

Trods det, var De Glemte Ords Bog en meget smuk læseoplevelse. Den måde, der arbejdes med sprog og semantik er medrivende for enhver sprogelsker. Når krigen hærger og unge mænd bliver slået ihjel kan ord som sorg og tab pludselig få langt flere nuancer og betydninger.

De Glemte Ords Bog er til dig, der holder af historiske romaner og sprog. Havde Pip Williams formået at fremmale en hovedperson, man for alvor ville blive investeret i, havde det været lidt af et mesterværk, men jeg tabte desværre interessen lidt undervejs.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑