Anmeldelser og læseinspiration

Måned: oktober 2023

Anmeldelse: En verden vi ikke kender

★★★★☆
Forfatter: Lea Grosen Jørgensen
// Modtaget som anmeldereksemplar //

En verden vi ikke kender er Lea Grosen Jørgensens debutroman – en dystopisk sci- fi klimaroman, og en ret fængede en af slagsen.

En verden vi ikke kender af Lea Grosen Jørgensen

I en nærmest ubeboelig verden vokser Agner op i en lille indhegnet landsby med sin mor og to yngre søstre. Deres eneste kilde til mad er at vente på skovhviskerne, der bringer dem mad fra skoven, skjult bag uhyggelig træmasker og med mantraet “skoven giver, skoven tager”. Ingen fra landsbyen må sætte deres ben i skoven, og den er omgivet af mystik. Kun de få der bliver udvalgt af skovhviskerne til at hjælpe med arbejdet skoven må komme derind, og de udvalgte bliver aldrig set igen.

En skelsættende oplevelse, der giver Agner en grusomt indsigt i skovhviskernes arbejde, sende ham på flugt med sin familie. De må begive sig ud i en øde verden med store oversvømmede områder, og de ved ikke hvad der venter dem. Kan de finde et sted at overleve – et sted med andre mennesker?

Skoven giver, skoven tager

Lea Grosen Jørgensen formår både at underholde med en fængslende historie og samtidig sår hun små frø hos sin læser, der giver stof til eftertanke. Agner og hans familie må overleve i en ødelagt verden, hvor mennesket har været for grådigt. Nu får de en ny chance for at skabe sig en tilværelse, men kun på naturens præmisser. Hvis naturen skal bestå, må mennesket ikke tage mere end højest nødvendigt fra den.

Omme ved træerne plukker jeg flere ramsløg end de forrige dage til sammen.

stop

Stemmen indeni giver mig den samme ordre om og om igen, men jeg modsætter mig denne gang. Jeg fylder i stedet begge lommer med stængler, der næsten glider ud af mine handsker.

Da jeg vender rygge til træerne, nænner jeg ikke at se på det aftryk, min grådighed har efterladt.

Hele stemningen i den dystopiske verden er velskrevet, og selvom jeg aldrig rigtig kom til at holde af bogens hovedperson, blev jeg alligevel hurtigt følelsesmæssigt investeret i den lille familie og den ødelagte verden de lever i. Endda så meget, at jeg præsterede at sidde med fugtige øjne, inden jeg havde passeret de første 100 sider, hvilket jeg synes er ret imponerende.

Alt i alt en flot debut, som I den grad fortjener at komme ud til en masse læsere.

Anmeldelse: Det gode imellem os af Anna Mejlhede

★★★☆☆

Er du på jagt efter en let og hyggelig bog til en af efterårets regnvejrsdage, så er Anna Mejlhedes Det gode imellem os et godt bud. Jeg strøg lige igennem den og nød den hjertelune historie om Hannah.

Det gode imellem os af Anna Mejlhede

Hannah er 34 år og arbejder som børneunderholde på oslobåden. Derhjemme har hun boet sammen med sin dominerende mor, der nu er død, og nu har Hannah overtaget det faldefærdige hus de boede i. Sin tvillingesøster har hun ikke set mange år og hendes far er død.

Med et liv der er gået i stå, uden familie, kærlighed eller fremtid, tager Hannah de første skridt mod selvstændigheden og begynder at renoverer huset. Men en nat brænder huset ned midt om natten, og Hannah bliver redet ud af frømanden Melange.

En livsklog roman

Hannah er som karakter ret interessant. Hun har flere lag end den typiske tragiske karakter, der gennemgår en forvandling og finder mening med livet. Faktisk følte jeg mig slet ikke færdig med Hannah, da bogen sluttede, og jeg ville have elsket at følge med i hendes videre færd i livet.

Romancen i bogen er heller ikke sort/hvid, men har en mere dynamisk fremgang, med op og nedture uden at blive rosenrød. Anna Mejlhede formår at skrive med en ægthed, som jeg godt kan lide, og som kryber mere under huden på mig, end en klassisk feel-good.

Det gode imellem os er den type bog, som du skal læse, når du har brug for at komme helt ned i gear og nyde en god historie.

Den Stjålne Arving: Folk of the air #4

★★★★★
// Anmeldereksemplar fra forlaget //

Endelig er den danske oversættelse af Holly Blacks Den Stjålne Arving på gaden, og heldigvis har den været ventetiden værd. Bogen er 4. bind i den mørke og dystopiske serie om fe-riget Faerie, hvor vi har fulgt menneskepigen Jude og kampen om tronen.

Den Stjålne Arving – Folk of the Air #4

Wren er vokset op som hittebarn i en kærlig menneskefamilie indtil hun brutalt bliver hentet af hendes biologiske forældre, der fjerner den forblændelse, der har ligget over hende, og afsløre hendes som det hun er. Et monster med blålig hud og spidse tænder – og kommende dronning af tændernes hof.

I Den Stjålne Arving er vi i menneskenes verden otte år, at Jude tog magten i Faerie. Lady Suren (Wren) er flygtet fra mishandlingen i Tændernes Hof og lever i skjul, indtil stormheksen Bogdana finder hende og forfølger hende. Wren bliver reddet af tronarvingen Oak, som dog har sine helt egne planer med hende.

Folk of the Air uden Jude og Cardan?

Indrømmet – jeg var ret bekymret over at skulle læse en bog uden den badass Jude og kongen af mørket i hovedrollerne, men Wren er fænomenal. Hendes hjerteknusende barndom, vildskab og længsel efter et tilhørsforhold giver masser af kant, og hun er i den grad en værdig efterfølger. Oak er til gengæld lidt mere vag i sin karakter, men sammen er de nu stadig et interessant team.

Den Stjålne Arving var mørk og spændende, så jeg er fortsat kæmpe fan af Folk of the Air serien. Serien er perfekt til dig, der holder af dystopisk fantasy, der godt må være fyldt med grimhed og ondskab, men alligevel har lidt lys i mørket.

Nu kommer den svære ventetid til næste bog.

Har du læst Folk of the Air?

Maddison & Jagten på det levende liv

★★★★★
// Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Rød Panda //

” Kan man få sit levende liv tilbage, når man allerede er død?”

Mangler du en god højtlæsningsbog til efterårsferien, som vil gå lige i hjertet på både dig selv og dine børn? Så skal du hive fat i Maddison & Jagten på det levende liv.

Maddison & Jagten på det levende liv

I Maddison & Jagten på det levende liv møder vi drengen Lukas, der ofte er alene hjemme. Morfar plejer at komme hen til ham, men det gør han ikke længere, for morfar er syg.

En dag, da han kommer hjem, føles noget anderledes, som om nogen har været i huset. I stuen får han øje på en rød bog, der er placeret midt i mellem de gule på reolen. Bogen hedder “Maddision & jagten på det levende liv”, men siderne er blanke, og pludselig går det op for ham, at han ikke længere er alene i stuen. Maddison er der også.

“Foran ham stod en mand, der var en meter høj, det samme bred og ti meter gammel.”

Maddison sjæl er bundet til bogen, og nu vil han have Lukas til at hjælpe ham med at finde hans “spiritus”, så han kan få sit levende liv tilbage.

Humor i børnehøjde og rum til gode snakke

Jeg læste Maddison & Jagten på det levende liv for mig selv først, og synes straks godt om den, men det var først, da jeg læste den højt for min 8-årige datter, at den for alvor vandt mit hjerte.

Stine Bjørk Brøndum formår virkelig at tale ind i et børnesind. Der blev lyttet opmærksomt fra start til slut, grinet af humoren i bogen, når Maddison kludre i ordsprog eller disneyhistorier, og der blev sat gang i flere dybe snakke om fantasi og minder.

Herhjemme mistede vi børnenes farfar i foråret, og derfor ramte bogen måske også lidt ekstra, men Maddison & Jagten på det levende liv er generelt et godt redskab til at italesætte de svære ting i livet.

Bogen er henvendt til børn på 8-12 år og deres voksne. I samme stil og tematikker kan jeg også anbefale Natekspressen

Anmeldelse: Fremtidsmusik af Katerina Poladjan

★★★★☆
// Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Klara W. //

Fremtidsmusik er en mærkværdig lille bog, der kræver lidt af sin læser. Men, hvis du er villig til at fordybe dig i en nærlæsning i roligt tempo, så er bogen altså ret betagende. Fremtidsmusik var i øvrigt også shortlistet til den tyske pris: Preis der Leipziger Buchmesse 2022.

Fremtidsmusik af Katerina Poladjan

Fremtidsmusik foregår i en industriby uden for Moskva, hvor fire generationer af kvinder deler et lille værelse i et kommunalka, som er en slags bofællesskab i en gammel lejlighed. Familien består af 60-årige Varvara, 45-årige Maria, 21-årige Janka og 3-årige Kroschka.

Selvom de lever under temmelig begrænsende kår (i både samfund og hjem), har de alle forskellige drømme, som de forsøger at realisere i en verden, der er under forandring. Varvare har fx en hemmelig kærlighedsaffære og Janka vil holde en punk koncert.

Velegnet til læsegruppen

Fremtidsmusik er en bog, der skal læses langsomt og med tid til tænkepauser. Jeg var heldig at have den med på en lang togtur, hvor jeg uforstyrret kunne genlæse passager og tygge på nogle af sætningerne. Bogen igennem er der en særlig dragende stemning og underliggende humor, som giver en skøn fremdrift til fortællingen.

Alt i alt var jeg derfor ret begejstret for bogen og dens lidt pudsige karakterer, og den vil være perfekt til læsegruppe eller til dig, der ikke har noget imod at blive udfordret i din læsning. Det kan dog være en hjælp, at læse lidt op på den russiske samtid, hvis du som mig ikke er helt stærk i politisk historie.

Som prikken over i’et kommer bogens enormt fine omslag, der også fortjener ros.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑