Anmeldelser og læseinspiration

Måned: juli 2021

Dukke – Anmeldelse af ukrainsk coming-of-age roman

★★★★★☆
Forfatter: Lana Lux, Forlag: Klara W. Udgivelsesår: 2021
Reklame // Anmeldereksemplar fra forlaget

“Dukke” er den absolut bedste bog, jeg har læst denne sommer. Det er nyeste udgivelse fra forlaget Klara W., der udgiver oversat skønlitteratur. “Dukke” er skrevet af den ukrainske forfatter Lana Lux, og hun formår virkelig at skrive en gribende og brutal fortælling, der ind i mellem gør helt ondt at læse.

Dukken Samira

“Dukke” foregår i Ukraine kort efter murens fald. Romanen handler om sigøjnerpigen Samira, der er opvokset på et strengt børnehjem. Da hendes bedste og eneste veninde bliver adopteret af et rigt tysk ægtepar, beslutter 7-årige Samira sig for at stikke af fra børnehjemmet og følge efter hende i håb om et bedre liv i Tyskland.

Samira har hverken pas eller penge, og drømmen Tyskland er derfor umulig at realisere. I stedet bliver hun opsøgt at en mand, der ser et potentiale i hende og optager hende i en gruppe af unge kriminelle, der tigger og stjæler. Til gengæld får hun et sted af bo, og et falsk løfte om, at der vil blive lagt penge til side til hendes rejsebillet. Samira er en smuk lille pige og får tilnavnet “Kukolka”, der betyder dukke.

En stærk coming-of-age roman

Den forældreløse Samira har ikke haft en normal opvækst med forbilledlige voksne omkring sig. Hun er derfor selv nødt til at lære at navigere i, hvad der er rigtigt og forkert i verdenen omkring hende, hvilket tydeligt fornemmes i hendes naive tilgang til menneskene i hendes liv. Som en forsvarsløs dukke uden selvbestemmelse over egen krop, bliver hun udnyttet udsat for grusomme overgreb.

Til trods for de barske vilkår har hun et håb og en vilje, der gør hende til en overlever.

“Dukke” er en vild læseoplevelse, som jeg slugte råt, og den har spøgt i min bevidsthed flere gange efterfølgende.

Du kan drukne på mange måder – Anmeldelse af Teis Gjervigs debutroman

★★★★☆☆
Reklame // anmeldereksemplar
Forfatter: Teis Gjervig, Forlag: Rød Panda, Udgivelsesår: 2021

Nogen gange skal en bog lige bundfælde sig, inden jeg ved, hvad jeg skal skrive om den. Dette var en af dem.

Teis Gjervig har skrevet en imponerende debutroman, som jeg har polstret til med post-it-markører. Der var så mange passager, som jeg simpelthen elskede, og jeg måtte grine højt flere gange undervejs. Men av, hvor var den samtidigt hård og trist læsning, og jeg havde nærmeste lyst til at kaste bogen fra mig til sidst.

Du kan drukne på mange måder - debutroman af Teis Gjervig

Bogens handling

“Du kan drukne på mange måder” handler om bibliotekaren Jens, som flytter til Læsø for at skrive en novellesamling. Han har store drømme om forfatterlivet, men er samtidigt stærkt plaget af sin angst, der hæmmer ham i at udleve sin drøm. Angsten forstærker også hans hang til alkohol, hvilket fører til, at hans daglige kost hovedsageligt består af kolde øl, snaps og snøfler.

Selvom Jens allerhelst vil være for sig selv, formår han alligevel at danne relationer til flere af øboerne, der hver især har deres egne særheder og problemer at slås med.

At drukne på mange måder

Titlen “Du kan drukne på mange måder” er virkelig velvalgt, da den på mange måder passer ind i fortællingen – både når det gælder alkohol, angst og løgne. Det er en barsk og til tider modløs fortælling, som opvejes af en god portion humor.

Jens er en velskreven karakter, og som læser af bogen, kommer man helt tæt på et mennesker, der ellers ikke er god til at lukke andre mennesker ind i sit liv. Man griner af hans hang til at rette grammatik og historiske fakta, og man føler hans modløshed, når mørket i hans sind overskygger alt. Kontrasterne i bogen virkelig markante.

Han huskede tilbage på, hvordan han som barn så sine tanker som et skakbræt. I den ene side stod de hvide brikker, de gode tanker. I den anden de mørke og negative. Og hver aften, når han skulle sove, udkæmpede de et drabeligt slag om herredømmet i hans hoved….

Konflikterne i hans liv eskalerer hen mod slutningen, hvor jeg nærmest følte at jeg “druknede” sammen med ham i ren elendighed og sørgmodighed. Det var derfor en roman, jeg havde brug for at “fordøje” og tænke over efterfølgende, og jeg har haft svært ved at give den stjerner, da den er lige dele genial og deprimerende.

Uanset hvad, så var det en læseoplevelse, jeg sent kommer til at glemme.

Anmeldelse af Cilkas Rejse

★★★★★☆
Forfatter: Heather Morris, Forlag: Aronsen, Udgivelsesår: 2021
Reklame // Anmeldereksemplar

Sidste sommer læse jeg Heather Morris’ “Tatovøren fra Auschwitz”, som virkelig ramte mig. Jeg har en stor forkærlighed for historiske romaner, og jeg har læst mange med afsæt i holocaust og 2. verdenskrig. Alligevel tilførte den noget helt nyt, og jeg blev suget ind i Morris’ fortælling. Derfor har jeg også glædet mig til at få fortsættelsen “Cilkas Rejse” i hænderne, hvor en af bipersonerne fra første bog, får sin historie fortalt.

Den historiske roman Cilkas Rejse

I “Cilkas Rejse” møder vi den unge kvinde Cilka, som netop er blevet befriet efter flere års rædsler i kz-lejeren Auschwitz-Birkenau. Men det har kostet dyrt at overleve i lejeren, hvor hun blandt andet har måtte lade sig seksuelt udnytte af kommandanten Schwarzhuber. Efter befrielsen beskylder russerne hende derfor for at have været i ledtog med nazisterne og idømmer hende 15 år i en brutal fangelejr.

Hun konstaterede, at hun kunne reducere sig selv til en samling arme og ben, bare knogler, muskler og hud. Det var ikke noget, hun valgte. Det skete bare.

Nu står Cilka igen over for en grusom fremtid, hvor hun skal forsøge at overleve og finde en måde at komme igennem dagene i den iskolde fangelejer Gulag.

En fortælling om håb i mørket

“Cilkas Rejse” er en af de bøger, man har meget svært ved at slippe igen, når man først kommer i gang. Selvom det er hjerteskærende at følge med i de pinsler fangerne gennemgår i lejeren, er det også en stærk historie om at finde håb og noget at leve for, selv i de mørkeste tider.

Blandingen af historie og fiktion kombineret med en utrolig velskrevet fortælling gør det umuligt ikke at holde af Heather Morris’ bøger. Bøgerne giver et indblik i en ubarmhjertig tid i historien, men uden at være præget af tunge historiske detaljer.

“Cilkas Rejse” er derfor for dig, der holder af en roman med en stærk kvindelig hovedrolle, og dig der har lyst til at lade dig rive med af en tragisk men fantastisk fortælling.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑