Anmeldelser og læseinspiration

Måned: august 2021

Fjernt Fra Verdens Vrimmel – Anmeldelse af klassikeren

★★★★★☆
Forfatter: Tomas Hardy

“Fjernt fra verdens vrimmel” er en engelsk klassiker, som jeg faktisk ikke kendte særligt meget til. Jeg kendte den engelske titel “Far from the madding Crowd” men det var vist også det. Heldigvis blev jeg inspireret til at læse den, at en bogblogger, der roste den til skyer (hvilket jeg nu fuldt ud kan forstå)

Jeg lånte et fint gammelt eksemplar på biblioteket, hvor siderne er helt tyndslidte, hvilket nok vidner om, at mange andre også har nydt denne kærlighedshistorie.

Fjernt fra Verdens Vrimmel

En kærlighedshistorie

“Han så så latterlig ud i den mundering, at Bathseba, nervøs som hun var, ikke kunne lade være med at le højt. Det var som endnu et bræt, der blev taget ud af det kuldens plankeværk, hvormed hun havde søgt at holde ham tre skridt fra livet”.

“Fjernt fra verdens vrimmel” handler om den sympatiske fårehyrde Gabriel Oak, der, ved bogens start, er blevet selvstændig hyrde med egne fåreflok. Da han bliver betaget af den unge og fattige kvinde Bathseba, frier han hurtigt til hende, men bliver afvist.

Herefter sker en tragisk ulykke, der fratager Gabriel hans fåreflok. Til gengæld har Bathseba arvet sin onkels gård, og er derfor blevet en velhavende kvinde, og hun ansætter Gabriel Oak, som sin hyrde. Gabriels nye position betyder, at han ikke længere ser sig værdig til Bathseba, men hans kærlighed til hende vare ved, også selvom han må se hende blive bejlet til af en anden mand, og sågar gift med den unge, charmerede soldat Troy.

Velkomponerede stemningsbeskrivelser og karakterer.

Tomas Hardy kunne virkelig noget med at skrive scener, som man bliver helt betaget af. Både i hans naturbeskrivelser, men særdeles også i følelseslivet hos karakterne. Der er blandt andet en helt fantastisk uvejrsscene, hvor Gariel Oak sætter livet på spil for at redde Bathsebas høst, imens Troy ligger døddrukken og sover. Hvis jeg kun måtte fremhæve en særligt grund til at læse bogen, så skulle det være for at læse den scene.

Batsheba er en velskrevet og interessant karakter, der ikke altid er lige sympatisk. Hun er narcissistisk som Scarlett Ohara (Borte med blæsten) og stolt og stædig som Elizabeth Bennet (Stolthed og Fordomme). Men hendes dårlige sider bliver slebet til undervejs i fortællingen. Oak vinder hurtigt læserens hjerte med sit rolige gemyt og gode hjerte, og derudover har Hardy krydret fortællingen med en række skønne og sjove bipersoner.

“Fjernt fra Verdens Vrimmel” er ikke en bog med en stor episk fortælling, men dens karakterer og den idylliske skildring af det landlige liv gør, at den virkelig er værd at læse. En varm anbefaling af denne engelske klassiker til dig, der holder af en god kærlighedshistorie i et skønt scenarie.

Søstre – Anmeldelse

★★★★★☆
Forfatter: Daisy Johnson, Forlag: Screaming Books
Anmeldereksemplar fra forlag

Min søster er et sort hul.

Min søster er en tornado.

Min søster er endestationen min søster er den låste dør min søster er et skud i tågen

Daisy Johnsons “Søstre” er moderne gotisk horror, og der er smæk på den uhyggelige stemning lige fra første side. Det er en fængslende roman om to meget forskellige søstre, som har et helt særligt bånd.

Søstre af Daisy Johnson

Bogen handler om søstrene Juni og September, som vender tilbage til huset “The Settle House”, hvor September er født. Deres mor har valgt, at de skal flytte hertil, efter at pigerne har været involveret i en hændelse i skolen. Men hvad der er sket, ved vi, som læsere, ikke endnu.

September har et mørkt sind og et voldsomt temperament – hun er hævngerrig, og ulmende, men hendes søster forguder hende og følger hende i tykt og tyndt.

Søstrene gør alt sammen, og de leger ofte lege, så som gemmeleg og “September siger”, hvor Juni skal gøre alt, hvad søsteren beder hende om, uanset hvor grusomt det er.

Gotik, når det er bedst

Daisy Johnson formår virkelig at bruge nogle af de allerbedste virkemidler fra den gotiske genre. Vi har mørk psykologisk spænding, et levendegjort og dystert hus og meget mere.

Huset jamrer og giver sig omkring mig, slipper luft ud,

Jeg fik associationer til flere af det hele store litterære værker, som Edgar Allan Poes “The fall og the house of Usher”, Robot Louis Stevensons “Dr. Jekyll and mr. Hyde” og ikke mindst Mary Shellys “Frankenstein”.

Det er uhygge på den fede måde, hvor du både får gåsehud og noget at tænke over.

Formidabelt velskrevet roman

Den måde Daisy Johnson arbejder med den fine søskendekærlighed, ramte mig virkelig. Den smalle skillelinje mellem forgudelse og fangeskab, og det at lære at træde ud af en søskendes skygge.

Daisy Johnson skriver formidabelt og har et nærmest poetisk sprogbrug, der opslugte mig fra første side. Det er en bog, som jeg ville ønske, at jeg havde læst i en læsegruppe, da den skriger på at blive talt om og diskuteret.

Mit eneste anke er, at jeg havde regnet bogens “twist” ud ret hurtigt, hvilket fratog mig overraskelsesmonumentet.

“Søstre” er en helt perfekte roman til en af de kommende mørke efterårsaftener. Den er til dig, der elsker et mørkt psykologisk tema og uhygge.

Hittebarnets historie – Anmeldelse

★★★★★★
Forfatter: Pam Jenoff, Forlag: Alpha
//Anmeldereksemplar

“Hittebarnets historie” er en gribende historisk roman, der udspiller sig under 2. verdenskrig. Den handler om to stærke og stædige kvinder, venskab og kampen for at overleve og beskytte dem man elsker.

Romanen handler om en 16 årig hollandsk pige ved navn Noa, der arbejder på en tysk station. En kold vinteraften holder en ubevogtet togvogn ved stationen, hvor der lyder til, at være noget levende i. Vognen viser sig at være fuld af jødiske spædbørn, der er mere døde end levende. Noa er nødt til at handle, og tager en lille jødisk dreng i sine arme og stikker af.

Noa og drengen bliver reddet af et cirkus, som tager dem til sig. Her arbejder også en jødisk kvinde, der går under navnet Astrid for at skjule sin sande identitet. Astrid skal på få uger oplære Noa i den svære kunst at svinge i trapez, så Noa kan blive i cirkusset, og de to kvinder udvikler et særligt venskab, der kommer til at få stor betydning.

Skæve eksistenser

I en tid, hvor den ariske race dominere, står cirkusset i skarp kontrast med sine skæve eksistenser. Det giver noget helt særligt, og til tider utrolig nervepirrende, til historien, for det er farligt at skille sig ud, og det kan koste dem dyrt.

Minoriteternes uretfærdige kamp for at overleve under Hitlers regime var enormt hjerteskærende at læse om, og selvom det er et emne, der er skrevet mange bøger om, så gik denne rent ind.

Jeg har læst bøger, der sprogligt er mere imponerende end denne, men når en roman kan rive mig så meget med følelsesmæssigt og efterlade mig med tårer i øjnene, så fortjener den 6 stjerner. “Hittebarnets historie” er virkelig værd at læse!

Hannies Bog – Anmeldelse

★★★★★☆
Forfatter: Lisa Wingate, Forlag: Alpha
Anmeldereksemplar (tak til forlaget)

“Hannies Bog” er nyeste udgivelse fra Lisa Wingate, forfatteren bag New York Times bestselleren “Inden vi blev jeres”. I hendes nye roman bliver vi taget med på en rejse tilbage i tiden efter slaveriets ophør, hvor mange familier stadig er splittede og ødelagte. Bogen er hele vejen igennem krydret med avisannoncer, fra folk der har efterlyst deres nærmeste, i håb om at blive genforenet.

To kvinder, to historier

I romanen følger vi to forskellige sideløbende historier, som foregår i hver deres tid.

I 1875 følger vi den tidligere slavepige Hannie, der i slaveriets sidste tid er blevet adskilt fra sin mor og sine søskende. Det eneste hun har tilbage som minde, er en halskæde med tre blå perler, som er familiens kendetegn. Da Hannie bliver indblandet i en dramatisk affære, hvor to piger kidnappes, drager hun ud et redningstogt forklædt som dreng. Under rejsen tændes et håb i Hannie om at finde sin familie, men det er en farefuld færd i en kaotisk tid efter borgerkrigen, hvor tilhænger af slaveriet stadig raser.

I 1987 følger vi sideløbende lærerinden Benedetta, der har fået job på en skole i Louisiana. Byens folk og deres historie er stærkt præget af slaveriets tid – både på slavernes og slaveejernes side. Skolens børn kender derimod ikke deres egen historie, og da Benedetta får adgang til en helt særlig kilde til fortiden, påbegynder hun et helt særligt skoleprojekt.

En stærk og varm fortælling

“Hannies Bog” er en skøn og medrivende fortælling om to stærke kvinder, hvis liv formes af deres forhistorien. Det er en fortælling om, der vidner om, hvor meget vores forhistorie kan påvirke vores identitet og selvforståelse, både på godt og ondt.

Romanen rummer både spænding og romantik. Sproget er medrivende og flydende, og jeg nød at læse bogen hele vejen igennem. Særligt lærerinden Benedattas historie greb mig og gav stof til eftertanke.

“Hannies Bog” er til dig, der holder af en god historisk roman med uperfekte og stærke kvindelige hovedroller – i stil med “Niceville”.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑