Anmeldelser og læseinspiration

Måned: februar 2022

Anmeldelse af Under the Whispering door af TJ Klune

★★★★★☆

“Under the Whispering Door” er en bog, som jeg har købt efter at have læst en anden bog af TJ Klune, nemlig hans anmelderoste “The House in the Cerulean Sea” (på dansk “Eventurhuset”). Klunes bøger er virkelig anbefalelsesværdige, især når du trænger til at forsvinde ind i en anden verden for et øjeblik. Du kan bare læne dig tilbage og blive godt underholdt.

Under the Whispering Door af TJ Klune

Bogens handling

Historien starter med et dødsfald, og det er intet mindre end vores hovedperson Wallace, der dør af et hjerteanfald. Herefter bliver han fundet af sjælehøsteren Mei, som tager ham med til et et helt særligt hus med en tesalon i stueetagen. Tesalonen bestyres af Hugo, som også har en sidebeskæftigelse, hvor han hjælper afdøde med at acceptere de er døde, så de er klar til at gå igennem en dør til efterlivet.

Wallace har levet et ensomt og egoistisk liv som advokat, og man kan ikke kalde ham for et særlig “godt menneske”. Men han har ikke været ret længe i tesalonen, før han begynder at knytte sig til beboerne i huset, der, ud over Mei og Hugo, også består af Hugos afdøde bedstefar (Nelson) og spøgelseshunden Apollo.

Da Wallace pludselig får stillet en tidsfrist på en uge, inden han skal gå igennem døren, må han få det bedste ud af sin sparsomme tid og ændre på nogle af de ting, han ikke nåede at gøre i livet.

… maybe it was because the stars were bright and stretched on forever across the sky. Or maybe it was because he’d never had a conversation like he’d just had with Hugo: honest, open. Real, all the bluster and noice of manufactured life falling away. Ore maybe, just maybe, it was because he was finding the truth within himself. Whatever the reason, he didn’t try to stop himself when he said, “I wish I’d met someone like you before.”.. .. “before I died”.

s. 138

En varm og humoristisk fortælling

“Under the Whispering Door” levede fuldt ud op til mine forventninger om Klunes forfatterskab. Han formår at skrive originale historier, men på en måde, hvor man føler sig fuldstændig tryg og hjemme i hans bøger. Han tager fat i vigtige temaer, som sorg og død og blander dem med en hjertevarm kærlighedshistorier og en stor portion humor.

“Under the Whispering Door” udkommer på dansk ved forlaget Memories til sommer (2022), så du skal ikke vente længe, hvis du foretrækker at læse dansk. Bogen blev nr. 2 ved Good Reads Choice Awards 2021 i kategorien bedste fantasyroman.

Anmeldelse af “Hvis Bare” af Vigdis Hjort

★★★★★☆
Reklame // Modtaget af forlaget Turbine

“Hvis bare” er en velskrevet, stærk og følelsesladet roman om forelskelse. Ikke den søde, lyserøde slags forelskelse, men den altfortærende forelskelse, der grænser til sindssyge.

Man kan mærke sin evne til at elske, før man møder den elskede. Mærke sin evne til lidenskab, før man mærker lidenskaben. Mærke den, når man er barn, som mulighed; jeg er i stand til at elske stærkt.

Hvis Bare – Vigdis Hjort

Bogens handling

“Hvis bare” handler om 30-årige Ida, som er gift og mor til to, og så skriver hun dramatik til radioen. Efter et seminar møder hun litteraturoversætteren Arnold Busk. Det er langt fra kærlighed ved første blik, og deres første nat sammen er ikke ligefrem sprudlende. Alligevel begynder forelskelsen at vokse hos Ida, og den overtager snart styringen i hendes liv.

“Hvis bare” er en tragisk fortælling om en altopslugende kærlighed, der overskygger alt. Det er også en fortælling om, hvordan det man længes efter, ikke altid vil gøre én lykkelig.

Et sprogligt mesterværk

Der er ingen tvivl om, at forelskelse og længsel er de helt store tematikker i Vigdis Hjorts roman. Den type følelser, som både kan gøre dig høj at lykke eller vandvittig af jalousi og tomrum.

Ida, nu er det nok! Ida, nu stopper du! En lille smule selvrespekt, Ida. Nu må du gøre noget, handle. Hvem er jeg, spørger vi os selv, den, der svarer ængsteligt, får et andet liv end den der, der svarer modigt på det spørgsmål.

Vigdis Hjort skriver helt forrygende. Hendes sætninger er så velvalgte, at man nyder hver eneste ord igennem romanen. Det er ikke en læseoplevelse man sådan lige lægger fra sig igen, men den kræver også sin læsers fulde opmærksomhed undervejs.

Ida kommer flere gange ud på et skråplan, hvor hendes mentale sundhed kan betvivles. Beskrivelserne af Idas tanker, når de tangerer til vandvid, minder mig i høj grad om Tove Ditlevsens “Ansigter”, som også på fænomenal vis beskriver en kvindes tankespind, og Hjort refererer også selv til Ditlevsen i romanens slutning. Du kan derfor med fordel kaste dig over romanen, hvis du holder af Tove Ditlevsens bøger.

“Hvis bare” er til dig, som nyder et langsomt tempo i en sprogligt velkomponeret bog, hvor mennesket og dets tanker og sindsstemning er i fokus. Det er også en oplagt bog til læsegrupper, da der er mange passager, der ligger op til nærlæsning og diskussion.

Hennakunstneren

★★★★☆☆
Forfatter: Alka Joshi, Forlag: Alpha
Reklame // modtaget af forlaget

Kan man rejse igennem litteraturen? Hennakunstneren er en roman, der tager dig med på en sanselige rejse til Indien – fuld af krydderier, kunst og traditioner. Den giver lyst til en portion Dahl og en Thai The, imens den luller dig ind i en gribende fortælling om Hennakunstneren Lakshmi.

Hennakunstneren af Alka Joshi

Den lyserøde by – Jaipur

Bogen handler om kvinden Lakshmi, der er flygtet fra et voldeligt, arrangeret ægteskab, og starter forfra i Den lyserøde by, Jaipur. Her arbejder hun som Hennakunstner for byens finere fruer, og samtidigt tjener hun penge på at hjælpe byens beboere med urter og te, der kan forhindre uønskede graviditeter hos byens borgere.

I byen er der store klasseforskelle, og i takt med sin voksende succes må Lakshmi forsøge at takle rygter og sladder. Hun er dybt afhængig af de rige fruers velvilje, og den kan hurtigt forsvinde, hvis hun træder det mindste forkert.

Velskrevet og troværdig

Hennakunstneren var en velskrevet og fin læseoplevelse. Miljøbeskrivelserne var meget troværdige, og du kommer virkelig ud på en rejse til fremmede egne. Det er mange scenariske beskrivelser, og derfor glæder jeg mig over, at filmrettighederne til bogen allerede er købt med henblik på en serie.

Jeg var hurtigt grebet af byens hierarkiske opdeling, og den store modvind som Lakshmi møder. Jeg var dog mest af alt optaget kulturen, kulturen og Lakshmis viden om urter og lægevidenskab. Det er disse elementer, der gør, at du skal læse bogen.

Hennakunstneren er perfekt læsning på en koldt og mørk vinteraften, hvor du har brug for at blive lullet ind i et univers af varme og farver fra sydlige himmelstrøg.

Bonus info

  • Hennaen er blevet brugt i mere end fem tusinde år. Den fremstilles af en særlig plante, som både farver og har helbredende egenskaber
  • Bogen foregår i 1950’erne, kort efter at Indien er blevet et selvstændigt land. Før dette var Indien en koloni under Storbritannien. Den engelske litteratur og kultur har derfor også en særlig plads i bogen.
  • Hennakunstneren er Alka Joshis debutroman

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑