Anmeldelser og læseinspiration

Måned: november 2022

Anmeldelse: UR af Rasmus Hastrup

★★★★★☆
//Modtaget som anmeldereksemplar af forlaget Screaming Books//

Ur er en fragtmenteret fortælling, der eksperimentere med tid og rum, kunst og teknologi. Bogen er sammensat af mindre historier, som alle bindes sammen af tidstemaet. Det er en filosofisk bog, som samtidigt er dybt poetisk og krydret af Rasmus Hastrups helt eminente sprog.

Nok er forsiden og titlen simpel, men UR er et imponerende værk, som jeg sent vil glemme.

UR – En historie af Rasmus Hastrup

Historien begynder hos Munken Æinir Glyrifax i 1300-tallet, der skal hjælpe en fyrste med at tegne et særligt kort over riget. Et magisk kort, som kan ændre de fysiske grænser og dermed skabe et helt perfekt rige.

Herfra brydes historien op i en masse mindre historier, som springer rundt i tid og rum. Historierne er selvstændige og meget forskellige, men er alligevel alle sammen bundet sammen af en rød tråd, der fører tilbage til fyrstens eksperiment.

Man slog tiden ihjel for at undgå, at tiden skulle slå os ihjel

Dragende og tankevækkende

Rasmus Hastrup skriver helt formidabelt. Hele bogen er svøbt i poetisk sprog og sætninger, som man lige skal smage på et par gange. Selvom handlingen i de forskellige historier er kryptiske og underlige, så er de utrolige dragende, så bogen er svær at lægge fra sig, når man først er i gang. Det er en af de bøger, hvor man føler man kun lige er begyndt, når man lukke bogen efter første gennemlæsning.

Det, vi tror, vi husker, har kun meget lidt med den oprindelige begivenhed at gøre. … Fortiden skal beskyttes mod de gode minders lidt for pastelfarvede tågeslør.

Ur er til dig, der godt kan lide grænsesøgende litteratur, der gerne må kræve en indsats fra sin læser. Rasmus Hastrup imponerer, og han er bestemt en forfatter, som jeg vil holde øje med fremover.

Anmeldelse: Forstyrrelsen (nomineret til Nordisk råds Litteraturpris 2022)

★★★★☆☆
Forfatter: Steinar Bragi
//Modtaget som anmeldereksemplar af forlaget Screaming Books//

Sci-fi er en genre, som kan et eller andet særligt, med at sætte etiske samtids- og fremtidstemaer under lup, og det kan man roligt sige at Steinar Bragi formår med sin nyeste roman Forstyrrelsen. Bogen var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2022, og når man får den i hænderne, forstår man hurtigt hvorfor. Det er en helt unik og tankevækkende læseoplevelse krydret med vilde plottvists.

Forstyrrelsen af Steinar Bragi

Bogens handling

Noget mystisk er opstået i Island i år 2034, som har fået navnet “forstyrrelsen”. I et område i en byen Reykjavik er der sket en spaltning af universet, så der er kommet en åbning ind til et parallelt univers, en slags kopi af denne verden. For at udforske fænomenet bliver særligt udvalgte videnskabsfolk og soldater sluset ind det parallelle univers. Overlever man at komme ind, er der igen vej tilbage igen.

En af de udvalgte er psykologen Halla. Hendes mission er af finde agent “F”, som er forsvundet i “forstyrrelsen”, men snart er hun rodet ind i et langt større mysterium med dobbeltgængere og kunstig intelligens.

En etisk page-turner

Jeg har svært ved at sammenligne Forstyrrelsen med noget jeg før har læst. Den mystisk og dragende i sin fortælling, og den har nogle ret vilde og overraskende twist, der pludselig flytter historien i en ny retning. Den er langsom og lidt tåget i sit fortæller tempo, men det bidrager kun til den intense stemning i bogen.

Jeg er ret fascineret af forfattere, der formår at kombinere en medrivende fortælling med komplekse etiske problemstillinger, og det gør Steinar Bragi, når han skubber til grænserne for kunstig intelligens. Et emne som kun bliver mere og mere relevant i vores samtid, hvor mere og mere styres af digitale systemer og algoritmer.

Forstyrrelsen er en bog, som helt sikkert ikke er for alle. Den er tid dig, der holder af en lidt “spacy” fortælling i en etisk Sci-Fi thriller. Til gengæld, så er der en fornøjelse at kaste sig over, når man har brug for noget forfriskende og anderledes, der kan sætte spekulationer igang.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑