★★★★☆☆
Forfatter: Steinar Bragi
//Modtaget som anmeldereksemplar af forlaget Screaming Books//

Sci-fi er en genre, som kan et eller andet særligt, med at sætte etiske samtids- og fremtidstemaer under lup, og det kan man roligt sige at Steinar Bragi formår med sin nyeste roman Forstyrrelsen. Bogen var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2022, og når man får den i hænderne, forstår man hurtigt hvorfor. Det er en helt unik og tankevækkende læseoplevelse krydret med vilde plottvists.

Forstyrrelsen af Steinar Bragi

Bogens handling

Noget mystisk er opstået i Island i år 2034, som har fået navnet “forstyrrelsen”. I et område i en byen Reykjavik er der sket en spaltning af universet, så der er kommet en åbning ind til et parallelt univers, en slags kopi af denne verden. For at udforske fænomenet bliver særligt udvalgte videnskabsfolk og soldater sluset ind det parallelle univers. Overlever man at komme ind, er der igen vej tilbage igen.

En af de udvalgte er psykologen Halla. Hendes mission er af finde agent “F”, som er forsvundet i “forstyrrelsen”, men snart er hun rodet ind i et langt større mysterium med dobbeltgængere og kunstig intelligens.

En etisk page-turner

Jeg har svært ved at sammenligne Forstyrrelsen med noget jeg før har læst. Den mystisk og dragende i sin fortælling, og den har nogle ret vilde og overraskende twist, der pludselig flytter historien i en ny retning. Den er langsom og lidt tåget i sit fortæller tempo, men det bidrager kun til den intense stemning i bogen.

Jeg er ret fascineret af forfattere, der formår at kombinere en medrivende fortælling med komplekse etiske problemstillinger, og det gør Steinar Bragi, når han skubber til grænserne for kunstig intelligens. Et emne som kun bliver mere og mere relevant i vores samtid, hvor mere og mere styres af digitale systemer og algoritmer.

Forstyrrelsen er en bog, som helt sikkert ikke er for alle. Den er tid dig, der holder af en lidt “spacy” fortælling i en etisk Sci-Fi thriller. Til gengæld, så er der en fornøjelse at kaste sig over, når man har brug for noget forfriskende og anderledes, der kan sætte spekulationer igang.