Anmeldelser og læseinspiration

Måned: maj 2024

Anmeldelse: Mørkeræv

// Modtaget som anmeldereksemplar af forlaget //

“Mørkeræv” er en stemningsfyldt billedbog, der handler om at overvinde sin frygt for det ukendte, og at turde dele sin frygt med andre. Bogen er skrevet af Marie Groth Bastiansen og illustreret af Simon Engelbrecht Sørensen.

Billedebogen Mørkeræv af Marie Groth Bastiansen og Simon Engelbrecht Sørensen

I Mørkeræv møder vi byræven Rosita blevet stor nok til at forlade hulen om natten. Rolf og Rosita skal derfor med ud og finde mad i byens natteliv for første gang. Rolf er spændt, men Rosita er bange. Hun er bange for mørket og bange for at møde mennesker.

Rositas første nattevandring bliver heller ikke uden bump på vejen, men alligevel ender hun med at finde både mod, nye bekendtskaber og ikke mindst wienerbrød.

En børnebog der giver samtaler

“Mørkeræv” er en ret fin børnebog, hvor tekstens gode historie spiller perfekt sammen med de mørke illustrationer af nattens København. Men den har også den ekstra dimension, som jeg holder allermest af ved børnebøger – den får mine børn til at snakke.

Nohr har selv været så bange for mørke, at han skulle have en lommelygte med for at turde tænde lyset på sit værelse, så han fattede stor empati for Rosita. Han synes også, det var spændende at se, hvad der egentlig gemte sig i natten, og han ville gerne snakke om de mennesker, der har natarbejde.

Når først der bliver sat ord på alt det ukendte, er det slet ikke så uhyggeligt mere.

Alt i alt er Mørkeræv et oplagt valg til en hyggelig aftenstund med dine børn.

Serieanbefaling med svensk charme

// Indeholder anmeldereksemplar fra Forlaget Peoples//
★★★★☆

I den seneste tid har jeg været helt opslugt af en ret så henrivende bogserie, nemlig serien om Betty af Katarina Widholm. De danske oversættelser af bøgerne tæller indtil videre seriens første to bind – Tæl hjerteslag og En stille kamp.

Serien om Betty af Katarina Widholm

Betty flytter til Stockholm som 17-årig for at blive pige i huset hos en doktor og hans hustru. Hun er opvokset i et fattigt, men kærligt hjem, hvor hendes mor har måttet forsørge Betty og hendes brødre alene.

Hendes eventyr begynder allerede i toget, hvor hun møder lektor Martin Fischer, som hun deler sin kærlighed til litteratur med. Martin giver hende en bog, og de aftaler at holde kontakt. Til gengæld bliver livet i Stockholm langt fra det, hun drømte om. Arbejdet som tjenestepige er opslidende, og det er umuligt at leve op til doktorindens urimelige krav. Heldigvis får hun en vigtig allieret i nabohuset, hvor den gæve unge Viola er i huset.

Krigen lurer i fremtiden, der er hemmeligheder i huset, og Betty ender med at få sat sig i en værre redelighed.

Tæl Hjertelag – første bind i serien om Betty

Svensk charme og historiefortælling

Serien om Betty er svensk charme og historiefortælling, når det er bedst. Det er den type bøger, som du hengiver dig fuldstændig til. Det gør ikke så meget, at handlingen er en smule forudsigelig, for du slapper bare helt af i Katarina Widholms stemningsfyldte univers.

Det er alt i alt en meget klassisk fortælling om en ung kvinde, der bliver formet og udvikler sig af livets knubs, og det går rent ind. Som læser bliver du samtidig hyllet ind i historien om et samfund i udvikling med politik, relationer og klasseforskelle, lidt i stil med Matador eller Downton Abbey, hvilket kun bidrager til seriens charme.

Serien om Betty er et oplagt valg til din sommerlæsning, hvis du kan lide kærlighed, historie, samfund og en kvindelig hovedperson.

Anmeldelse: Vindmageren af Maja Lunde og Lisa Aisato

★★★★☆
// Modtaget som anmeldereksemplar fra Turbineforlaget //

Nogle gange opstår der magi, når to mennesker arbejder sammen, og sådan er det åbenbart hver gang Maja Lunde og Lisa Aisato stikker hovederne sammen.

Vindmageren er den tredje bog i deres årstidsserie, som er nået til sommer, og endnu en gang formår de at skabe et unikt lille rum, der får dig til at glemme tid og sted under læsningen.

Den smukke bog Vindmageren
Vindmageren af Maja Lunde – illustreret af Lisa Aisato

I Vindmageren møder vi drengen Tobias, som er ved at tage afsted med sine forældre på en togstation. Krigen har ødelagt byen, og børnene sendes ud på landet sommeren over, så Tobias skal til Vejrø.

Bomberne har slået noget i stykker i Tobias, som ikke længere har lyst til at lege som før. Han håber på at lande hos en sød familie, men bliver i stedet placeret hos øens vrisne fisker, som slet ikke havde lyst til at have et barn boende. Det bliver ikke nogen nem start på opholdet, men måske er der mere end en sjæl, der har brug for at hele.

En kæmpe historie i en lille bog

Okay, lille er bogen selvfølgelig ikke, men endnu en gang er jeg imponeret over, at man på så få sider kan vække så store følelser i sine læsere. Jeg græd til Snesøsteren, blev rørt af Solvogteren, og denne tredje fortælling havde mig også i sin hule hånd. Det må være det perfekte sammenspil af Maja Lundes eminente skrivekundskaber og Lisa Aisatos altid vidunderlige illustrationer, der gør det.

En kæmpe anbefaling til alle, især dig, der har brug for at blive rørt af en god fortælling, men ikke kan overskue en 300-siders roman. Vindmageren har alt, hvad du har brug for. Hele serien er også perfekte gavebøger, da de er usædvanligt smukke og rammer et bredt publikum.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑