Anmeldelser og læseinspiration

Måned: juni 2021

Man skulle nok have været der – Sidste bog om Tue

★★★★★★

Forfatter: Thomas Korsgaard, Forlag: Lindhardt og Ringhorf, Udgivelsesår:2021

Tue, for fa’en… Jeg kan ikke skjule, hvor meget jeg elsker Thomas Korsgaards bøger. Så jeg vil gøre denne anmeldelse kort. Thomas Korsgaard skriver på en måde, hvor romanen bare kommer helt ind under huden. Det går rent ind. Og jeg er kæmpe fan.

Jeg kan føle mig hjemme. Det er ikke en evne. Det er en sorg.

I denne sidste bog om Tue, er han flyttet til København for at komme væk hjemmefra. Han har fået job som avissælger for Politiken, men ellers går det ikke ligefrem storartet for ham. I starten af bogen er han lige blevet smidt ud af sin lejlighed, og står nu på gaden med ganske få ejendele og en grøn plante.

Nu prøver han at få dagene til at gå langsomt, så han ikke skal tænke på, hvor han skal sove.

Et øjeblik overvejer jeg at tage ordet og sige tak, fordi jeg måtte komme, men det gør jeg ikke, for så risikerer jeg bare, at vi også skal snakke om, hvornår jeg skal gå igen.

Alt den modvind Tue går igennem i sin ensomhed er hjerteskærende. Men lige som de andre bøger i serien, indeholder den også optimisme og masser af humor. Tue rummer så meget på godt og ondt, at jeg tror mange kan relaterer sig til ham på et eller andet område, og samtidigt er glade for, at de ikke er ham.

Stående bifald herfra til Korsgaards serie om Tue!

Læs mere om serien i min anmeldelse af de to første bøger her

Fable

★★★★☆☆

Forfatter: Adrienne Young, Udgivelsesår: 2020, Forlag: Wednesday Books, Sprog: Engelsk

Har du nogen sinde købt en bog på grund af forsiden? Jeg stødte på “Fable” på et instagram billede, og blev tryllebundet af dens forside, og da jeg tilmed så, at den var meget positivt omtalt, så måtte jeg læse den!

Lige så dragende som forsiden er, lige så medrivende er historien. YA-romanen “Fable” handler om den 17-årige pige af samme navn. Fabler er datter af en berygtet og magtfuld handelsmand, der ejer flere store skibe. Efter et skibsforlis, hvor Fables mor drukner, efterlader han Fabel på øen Jeval, hvor kun tyve og andre slette typer bor, og hvor maden er knap.

For at kunne forlade øen og finde sin far, må hun dykke efter “pyre”, som er en særlig og værdifuld sten, – og det er ikke ufarligt. Der er farligt at dykke, farligt at bytte stenene til mønter og farligt at have værdier gemt på en ø, hvor man ikke kan stole på nogen. Hun må derfor konstant være på vagt.

En ting er at slippe bort fra Jeval og finde sin far, men hvordan skal hun overhovedet overleve og finde sin plads i en brutal verden?

“Never, under any circumstances, reveal what or who matters to you,”

Den vigtigste overlevelsesregel i “the Narrows”

Ukompliceret og god underholdning

Jeg nød virkelig at læse denne roman fra start til slut. Adrienne Young kan virkelig noget særligt indenfor storytelling, og det at historien foregår på havet eller i havebyer giver en helt særlig stemningen.

Historien er ukompliceret, men spændende. Verdenen omkring havebyerne er lige til at gå til, og det er derfor ikke en roman, der kræver meget af sin læser. Det er bare rigtig god underholdning. Det er den perfekte feriebog, hvor man får lov til at flygte ind i en helt anden verden (sammen med Fable og den spraglede besætning på skibet Marigold).

“Fable” er desværre ikke udgivet på dansk endnu, men jeg håber virkelig at et af de danske forlag får øjnene op for den – hvis ikke de allerede er i gang?

Advarsel: “Fable” slutter med en cliff-hanger, der betyder, at man absolut må have fat i næste bog. Du skal derfor kun læse den, hvis du er klar til at blive revet med af en hel serie.

Mr. Norris Skifter Tog

★★★★★☆

Reklame // Anmeldereksemplat fra Turbine Forlaget Forfatter: Christopher Isherwood. Udgivelsesår: 2021 (original udgivelsen er fra 1935).

“Mr. Norris Skifter Tog” er nyeste udgivelse i Turbines klassikerserie, hvor forlaget genudgiver klassikere i et nyt design. Sammen med Isherwoods “Farvel til Berlin” er “Mr. Norris Skifter Tog” kendt som “The Berlin Novels”.

Romanen handler om den unge William Bradshaw, der møder Mr. Norris (Arthur) på et tog, hvor de falder i snak. William bliver hurtigt tiltrukket af Arthurs særprægede karakter, og de former et venskab. William mystificeres af Arthurs levevis, hvor han skiftevis er på fallittens rand eller pludselig vender velhavende hjem fra udlandet.

Romanen udspiller sig under Nazismens spæde start i Berlin, hvor Arthurs udsvævende livsstil, afvigende seksualitet og kommunistiske holdninger ikke ligefrem er velset. Men dette virker dog ikke til at bekymre Mr. Norris, som er alt for optaget af hans lyssky forretninger, der trues af hans gemene sekretær Schmidt.

Kontrasternes mand

På bagsiden af bogen beskrives Mr. Norris som “kontrasternes mand”, og det er en utrolig god beskrivelse af hans karakter. Han vil gerne vælte sig i rigdom og luksus, også selv om det skader andre at nå dertil, men han betegner samtidigt sig selv som en solidarisk kommunist. Han er narcissistisk og samtidigt en stor undskyldning for sig selv. Og det er denne kontrast, der gør bogen så humoristisk og medrivende.

“Jeg er ret følsom af natur. Jeg reagerer øjeblikkeligt på mine omgivelser. Når solen skinner på mig, vokser jeg. For at se mig i min bedste form, må man se mig i de rette omgivelser. Et godt køkken. En god vinkælder. Kunst. Musik. Smukke ting. Charmerende og vittigt selskab. Så begynder jeg at funkle. Jeg bliver som forvandlet.”

s. 66

Mr. Norris, da han bliver spurgt om han har været kommunist længe:

“Inderst inde, William, ja. Jeg har altid haft den følelse, at vi alle sammen, i den dybeste forstand, er brødre. Klasseforskelle har aldrig givet mening for mig.

s. 74

En klassiker, der er værd at læse

Jeg var virkelig begejstret for bogen. Den er letlæst, humoristisk og finurlig. Det er ikke en roman med et stort og omstændigt plot, men man bliver hele tiden drevet af nysgerrigheden omkring Mr. Norris karakter. Det er i det hele taget karaktererne, som bærer romanen, og gør den til en lille litterær skat. Både William, Mr. Norris og Fräulein Schröder (Williams udlejer) er så levende beskrevet med alle deres fejl og mangler, at man ikke kan lade være med at holde af dem.

Turbine har gjort et virkelig godt stykker arbejde, med at give boget et nyt design. Den har en fin lille størrelse, og er i en lækker kvalitet, som er nem at have med i tasken til togturen eller på ferie. Forsiden er enkel, men virkelig flot grafisk og indbydende.

“Mr. Norris Skifter Tog” får en kæmpe anbefaling herfra!

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑