Anmeldelser og læseinspiration

Måned: december 2021

Anmeldelse af “Befrielsen”. En historisk roman

★★★★★☆
Forfatter: Imorgen Kealey. Forlag: Aronsen
Reklame // Modtaget af forlaget

Jeg har læst mange historiske romaner i år, alle med afsæt i 2. verdenskrig, og der har været nogle virkelig stærke bøger i mellem. Da jeg modtog “Befrielsen” var jeg derfor lidt nervøs for, om jeg var “mættet” af emnet. Heldigvis skulle der kun ganske få sider til før jeg var hooked!

Befrielsen af Imogen Kealey

Handling

“Befrielsen” er baseret på en sand historisk persom, Nancy Wake, der fik tilnavnet “den hvide mus” under besættelsen i Frankrig. Hun er en vigtig del af modstandsbevægelsen, hvor hun smugler vigtige dokumenter igennem farlige checkpoints.

Da hendes mand Henry bliver arrestret af Gestapo, for at have støttet modstandsbevægelsen økonomisk, tvinges Nancy til at flygte til England. Hun har dog ikke tænkt sig at forblive i skjul, men bliver optaget i den hemmelige organisation SOE (Special Operations Executive), hvor hun er under skarp træning. Hendes mission er, at vende tilbage til Frankrig for at kæmpe for friheden og for at finde Henry.

Barsk læsning

Det er en barsk bog, som til tider er temmelig grafisk i sine beskrivelser. Men de voldsomme scener bidrager til forståelsen af modstandsbevægelsens og Nancys drivkraft.

Nancy er en vild personlighed med sine høje hæle, læbestift og en vilje af stål. Hun er en frygtløs frihedskæmper, og hun er med til at sabotere og bekæmpe tyskerne, samt træne de franske kæmpere – men prisen, som hun betaler for det, er høj. Når du har læst bogen sidder du derfor tilbage med en følelse af både sejr og sorg, og titlen “Befrielsen” får en en bittersød klang.

Fremragende historisk roman

Befrielsen er en bog, hvor der skrald på handlingen fra start til slut med brosprængninger og bazookaer. Den er derfor oplagt, når du er i humør til action og nervepirrende spænding.

Imorgen Kealey er et pseudonym for Darby Kealey (forfatter, producer og uddannet manuskript forfatter) og Imogen Robertson (forfatter af historisk fiktion). Sammen har de komponeret en voldsom og velskrevet historisk roman, som får min varmeste anbefaling.

Er du i humør til flere til flere historiske romaner kan du finde inspiration her. Vil du gerne læse mere om Frankrigs besættelse under 2. verdenskrig, kan jeg anbefale “Hittebarnets historie” og “De glemte børns bog”.

Julekalenderbog for børn – Anmeldelse af Mysteriet på Kathrinelund

★★★☆☆☆
Forfatter: Cecilie Casper. Illustrationer: Victoria C Vølkers Hoeck, Forlag: Forfatterskabet
Reklame // Modtaget af forlaget

Har du børn i indskolingsalderen og mangler du en julekalenderbog, der emmer af julestemning? Så kan jeg anbefale dig at se nærmere på Mysteriet på Kathrinelund.

Mysteriet på Kathrinelund kap. 8

Mysteriet på Kathrinelund handler om skovmusene Sidsel og Søren, som er tvillinger. De bor i museboet Lilleborg, sammen med deres forældre og en husedderkop, i skoven nær slottet Kathrinelund, hvor kæmperne bor. En dag forvilder Sidsel og Søren sig op på Katrinelund, hvor de møder nissen Nanna, der er på en mission for at redde julen, og snart er de viklet ind i et vaskeægte juleeventyr.

Jeg læste bogen højt for min søn på 3,5 år og min datter på 6, og særligt min datter var meget betaget af historien.

For meget tekst og for mange billeder

Selvom vi hyggede os med læsningen af historien, så var jeg ikke ubetinget begejstret for bogens format. Det lyder måske hårdt, men hvor ville jeg dog gerne have skåret 1/3 af teksten og luget stærkt ud i illustrationerne i denne bog. Flere af kapitlerne blev simpelthen for lange, så min søn på 3,5 gav op undervejs, og vi blev først færdig med bogen efter d. 24 december.

Illustrationerne er charmerende, men rent visuelt ville det have givet mere, hvis man havde skåret mængde af illustrationer ned, og ladet de bedste af dem være i helsides størrelse. De kommer ikke rigtig til deres ret, når de er så små.

Når det så er sagt, så er historien om de søde skovmus og nissen Nanna virkelig charmerende. Vi kom i julestemning, blev varme om hjerterne og glæder os til at genlæse bogen til næste år.

Mysteriet på Kathrinelund

Den slags små ting – Anmeldelse af Claire Keegans kortroman

★★★★★☆
Forfatter: Claire Keegan, Forlag: Gutkind
Reklame // modtaget af forlaget

Har du brug for en juleroman, der giver stof til eftertanke? Så er Clair Keegans roman, Den slags små ting, et rigtig godt bud. Den er minimalistisk i sit sprog og udtryk, og alligevel rummer den helt utrolig meget dybde.

Den Slags små ting – En kortroman

Den slags små ting foregår i 1980’ernes Irland. Her følger vi kulhandleren Bill Furlong i dagene op til jul. Hans kone og fem døtre har travlt med at forberede den kommende højtid, men Bills tanker er et andet sted.

Bills mor blev gravid, da hun var ganske ung og ugift. Hendes familie slog hånden af hende, men hun fik lov til at blive i sin stilling som hushjælp hos en enke. Bill har aldrig kendt sin far, og spekulerer på hvem han var, og han er samtidig klar over, at hans liv kunne have set helt anderledes ud, hvis ikke enken havde givet dem tag over hovedet dengang.

På sin rute rundt med kulleveringer kommer Bill til sidst til byen kloster. Her arbejder en række unge kvinder bag låste døre, og rygterne siger, at det er piger, som er blevet gravide, og som skal skjules for omverdenen.

Eksistentialistisk julefortælling

Den slags små ting er en lille roman med et stort potentiale. Den handler både om at se indad og være taknemmelig for det man har, også selvom man ikke har i overflod, men mest af alt handler den om at række ud og give videre. På den måde er den lige så tidløs i sine tematikker som Charles Dickens “Et juleeventyr” (som er min ultimative julefavorit).

Claire Keegans roman slutter på spidsfindig vis i en situation, hvor vores hovedperson har truffet en beslutning, der vil kommer til at give ham store vanskeligheder, men som også tænder et brændende håb. Og det kunne jeg virkelig godt lide.

Efter at have vendt den sidste side i romanen, føler jeg mig ikke færdig med den. Det er virkelig en bog, der kalder på at blive genlæst og nærlæst, for den har så meget at give.

Den slags små ting – Forside

En dragende forside

Sidst, men ikke mindst, er jeg nødt til at knytte en kommentar til bogens forside, som jeg er meget betaget af. For mig vækkede den associationer til Dea Triers Mørchs forsider fra slut 70’erne og 80’erne, hvilket tidsmæssigt passer godt til romanen handling. Også her fylder det minimalistiske udtryk på fineste vis. Den slags små ting er en helstøbt og fin oplevelse fra inderst til yderst.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑