Anmeldelser og læseinspiration

Måned: oktober 2022

Anmeldelse: Fruen Til Wildfell Hall af Anne Brontë

★★★★☆☆
// Modtaget som anmeldereksemplar af forlaget Lindhart & Ringhof //

Fruen til Wildfell Hall af Anne Brontë er en klassiker, som dog er blevet overskygget lidt af de mere populære Brontë romaner Jane Eyre af Charlotte Brontë og Wuthering Heights af Emily Brontë. Trods det, er Fruen til Windfell Hall en vigtig bog for sin tid, og den er kritikkere blevet betegnet som et af de første feministiske værker.

Jeg har læst klassikeren i denne smukke nye udgave fra Lindhart & Ringhof, som også har udgivet Jane Eyre og Agnes Grey i samme format. Det er bøger, som både er skønne at læse, og som ser fantastiske ud i bogreolen.

Fruen Til Wildfell Hall af Anne Brontë

I Fruen til Wildfell Hall møder vi ungkarlen Gilbert Markham i et lille by, hvor alle er optaget af sladderen om den nye beboer på Wildfell Hall. Her er nemlig flyttet en ung kvinde ind, som kun har en kammerpige og en lille dreng med sig. Gilbert forelsker sig hovedkulds i den smukke og mystiske Helen Graham, men hun bærer på en mørk hemmelighed, som gør det umuligt for Gilbert og Helen at få en fremtid sammen.

Helen lader til sidst Gilbert læse hendes dagbog, så kan kan forstå hendes forhistorie, som byder på ulykkelig kærlighed og svigt.

Skrevet i et tidløst sprog

Anne Brontë skriver i et friskt og tidløst sprog, som ikke lader sin læser bemærke, at værket er skrevet for snart 200 år siden. Fruen til Windfell Hall er derfor en klassiker, som er nem at gå til, og så er den medrivende og underholdende.

I og med, at Anne er en af Brontë søstrene, er det svært ikke at sammenligne bogen med Jane Eyre og Wuthering Heights, og her imponerede Fruen fra Windfell Hall mig ikke på samme måde. Det skyldes måske først og fremmest, at jeg ikke fandt hovedpersonerne i bogen særligt tiltalende, for jeg var ellers fint underholdt undervejs i bogen.

Jeg kan sagtens forstå, at Helens fortælling har gjort et stærkt indtryk på datidens læsere, og romanen er derfor virkelig interessant fra et litteraturhistorisk synspunkt.

De fire stjerner er givet ud fra en nutidig læseoplevelse af bogen, og afspejler derfor ikke bogen historiske værdi. Det er en bog, der fortjener at blive husket og læst.

Fruen til Windfell Hall er til dig, der holder af romantiske fortællinger fra 1800-tallet.

Anmeldelse: Amigo af Mikkel Guldager

★★★★★☆
//Modtaget som anmeldereksemplar//

Amigo er Mikkel Guldagers fjerde roman. Det er første gang, at jeg har et af hans værker i hænderne, men det bliver bestemt ikke sidste. Amigo er et lille, velkomponeret og finurligt værk, som man lige skal “tygge lidt på”, når sidste side er vendt – og det kan jeg rigtig godt lide.

Amigo af Mikkel Guldager

Bogen handler om to menneskelige modstykker, hvis skæbner bindes sammen.

Hr. L er en skitzofren alkoholiker, der supplerer sin kontanthjælp ved at klunse møbler og andre værdier, der er sat ud som storskrald. Han har et stort temperament og intet til overs for “samfundet”, der altid har udstødt ham.

William Kruse er en digter, der kæmper for at få et gennembrud med sine digte, og da han møder den skæve eksistens Hr. L, ser han et stort litterært potentiale i hans karakter. Han forsøger derfor at komme tættere på Hr. L, for at studere ham, ved at tilbyde sin hjælp, da Hr. L finder et maleri. Men selvom Hr. L blot synes at have en såkaldt “hæklefej i huen”, rummer han et langt større mørke end digteren aner, og det kan godt gå hen at blive farligt.

Karakterskildring

Mikkel Guldager kan et eller andet særligt med karakterskildring, som jeg er ret imponeret af. Gennem siderne i Amigo kom Hr. L til at fremstå lyslevende for mig, hvilket gjorde bogen til en helt særlig læseoplevelse, som jeg ikke sådan lige kommer til at glemme.

Humoren i bogen opstår også tit i karakterernes handlinger, fx når digteren bytter en slidt faktapose ud med et Mads Nørgaard stofnet, før han skal ned og have maleriet vurderet. Det er disse små detaljer, der er med til at give karaktererne autenticitet.

Amigo er interessant og dragende. Den anbefales til dig, der holder af bøger, som udspiller sig omkring den menneskelige psykologi.

5 gode efterårsbøger – Anbefaling af bøger til efteråret

Når dagene bliver kortere og vejret indbyder til læsestunder i sofaen med et tæppe, så skal de gode bøger findes frem. Her får du 5 bud på gode bøger til efterårslæsningen. Der er både bøger med efterårsstemning og bøger, der bare egner sig godt, når du skal nyde en regnvejrsdag med en virkelig medrivende bog.

1) Jane Eyre

En klassiker som har en helt særlig plads i mit bogelskende hjerte. Stakkels forældreløse Jane vokser op hos en hjerteløs tante og sendes på en kold og streng kostskole. Som ung kvinde søger hun job som guvernante og får arbejde hos Mr Rochester på Thornfield Hall. Men netop som lykken er ved at vende for Jane, bliver en grusom hemmelig afsløret, og hun må flygte.

Jane Eyre er den perfekte efterårsbog med beskrivelser af det våde engelske klima, uhygge og med en gribende kærlighedsfortælling.

Trods sin alder, er bogen skrevet i et let og fængende sprog og siderne vender sig selv. Det er bare en af mine yndlingsbøger, så er har du ikke læst den endnu, så gør det.

2) Æblemostreglementet af John Irving

Absolut højaktuel roman i en tid, hvor flere amerikanske stater arbejder for at kriminalisere abort. I romanen følger vi Homer, der vokser op som uønsket barn på børnehjemmet Sct. Clouds. Børnehjemmet fungere også som hemmelig abortklinik, hvor Dr. Larch arbejder for at give kvinder et sikkert sted at søge hen, og hvor han samtidigt kan modvirke flere uønskede skæbner.

Efter flere mislykkede forsøg på at finde et hjem til Homer, får han lov til at bliver på børnehjemmet, og læres i stedet op af Dr. Larch. Homer ønsker ikke selv at lege gud og afslutte små liv, men hans holdning må langsomt ændres af livets barske oplevelser.

Æblemostreglementet er en fantastisk roman med mesterlige karakterskildringer. Der er masser af efterårsstemning, da Homer får arbejde på en æbleplantage. Læs mere om Æblemostreglementet her

3) De Glemt Børns bog

Min favorit indenfor historiske romaner, som tog mig med storm, da jeg læste den. En perfekt kombination af krigshistorie, modstandskamp og kærlighed.

Bogen handler om den unge kvinde Eva, der må flygte fra Paris, da tyskerne begynder at arresterer jøder. Det lykkes Eva og hendes mor at slippe væk med falske papirer, men hendes far bliver sendt til en koncentrationslejr. Drevet af sorger og frustrationerne over ikke at kunne hjælpe sin far, bliver Eva en del af modstandsbevægelsen. Hendes opgave er at forfalske rejsepapirer og skabe nye identiteter til jødiske børn, som herefter kan flygte over grænsen til Schweiz.

Det er ikke en decideret efterårsbog, men det er den slags bøger, som jeg selv holder af at sidde med på en mørk efterårsaften, hvor man har brug for at blive opslugt af en virkelig god fortælling.

Læs mere om De Glemte Børns Bog her

4) Kastaniealleen

Jeg har generelt en svaghed for Dea Trier Mørchs bøger og kunst, og Kastaniealleen holder jeg særligt meget af. Det er en erindringsroman om barndommens tid hos bedsteforældrene, og den er skrevet i en så beskrivende stil, at den bliver en virkelig stærk sanseoplevelse.

Der er smæk på efterårsstemning og hygge i bogen, og det er svært ikke selv at komme til at mindes egne barndomsoplevelser hos bedsteforældre. Bogen er selvfølgelig krydret med Dea Tries smukke billeder, der underbygger efterårsstemningen.

5)Je m’apelle Agneta

Her får du svensk feelgood på bedste vis. Je m’apelle Agneta er den skønneste, hjertevarme bog, som egner sig perfekt til at lune sig på i efteråret.

Agneta har mand, job og voksne børn, men undervejs i livet har hun mistet sig selv. Nu er hun fanget i en hverdag, hvor hendes mand leder vejen, brolagt med svømmeture i de svenske søer og totalforbud mod kulhydrater og alkohol. Imens vil Agneta allerhelst sidde i sofaen og se franske bogligprogrammer, spise ost og hvidt brød og drikke rødvin.

En dag besvarer hun en annonce i avisen, hvor der søges én, der kan hjælpe en ældre dreng med at lave mad, vaske tøj m.m. i Provence i Frankrig, og snart befinder Agneta sig på et tog på vej mod sit livs eventyr.

Læs mere om Je m’apelle Agneta her

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑