Anmeldelser og læseinspiration

Måned: november 2023

En forfriskende ny udgave af Et Juleeventyr

// Modtaget som anmeldereksempar //
★★★★☆
Er der en julebog, som jeg elsker, så er det Charles Dickens Et Juleeventyr. Derfor er det altid både med glæde og med forbehold, at jeg tager nye udgaver af fortællingen i hænderne.

Jose Luis Munueras grafiske genfortælling viser sig dog at være en dejligt forfriskende pust med en kvindelig udgave af Scrooge kombineret med smukke og stemningsfyldte illustrationer.

Når tingene ikke behøver at være sort/hvid

Jose Luis Munueras forbliver forholdsvis tro mod den klassiske version af Et Juleventyr, men formår alligevel at give historien et nyt lag. Scoorge har forstand på penge og forretning, og selvom hun bliver forandret af åndernes besøg, så forbliver hun alligevel tro mod sig selv.

Scenariet i bogen er dragende og karakterne har en skøn udstråling. I det hele taget er denne version af Et Juleeventyr en helstøbt læseoplevelse, som du skal unde dig selv, uanset om du normalt læser grafiske romaner eller ej. Julestemning skal du i hvert fald nok komme i, og jeg sat med et smil på læben efter sidste side.

Anmeldelse: Novellesamlingen Tanker om at Flygte af A. Silvestri

// Modtaget som anmeldereksemplar af forlaget //
★★★☆☆
Er du glad for novellegenren? Og har du ikke noget i mod at blive udfordret i din læsning?

Tanker om at Flygte er en broget og spændende samling af noveller, som alle omkredser temaet “flugt”.

Tanker om at flygte af A. Silvestri

Tanker om at flygte er ikke en novellesamling, som man sætter sig ned og læser i et stræk. Der er tyngde bag hver fortælling, som kræver tid til eftertanke.

For mig blev det til en lidt blandet oplevelse. Der var enkelte noveller, som jeg blankt må erkende, at jeg ikke forstod, eller i hvert fald ikke fik noget ud af. Jeg tror mest af alt, at jeg bare ikke havde den rigtige kemi med skrivestilen, som er meget ekspressiv og ordrig.

Til gengæld var der også flere stærke noveller i blandt, og novellen “Ingelises Vrang” var i en skala helt for sig selv – stod den alene, skulle den have haft fem stjerner.

Jeg betragter hende, som var hun et Fabergé-æg, der med vilje er blevet kreeret gråt og trist kun for uhæmmet at kunne vise sig langt mere vidunderligt end først troet og jeg ved ikke hvorfor jeg tænker sådan, men pludselig får jeg lyst til at klæde hende af, ånde ind i hendes mund og smage det sælsomme liv, der hele tiden har befundet sig der på vrangen af Ingelise.”

Alt i alt en novellesamling til den øvede læser af genren, men bestemt en interessant samling.

Anmeldelse: Johannesminde af Sofie Jørgensen

// Modtaget som anmeldereksemplar //
★★★★★
Johannesminde er en fremragende debutroman, som tager dig med tilbage i danmarkshistorien og viser det hårde liv som landbokvinde. Det er Morten Korch i virkelighedens verden, hvor der er skåret ned for idyllen og op for livets svære valg og vilkår.

Johannesminde af Sofie Jørgensen

Johannesminde

Vi er på Sydfalster i 1935, hvor den unge kvinde Lily er blevet kaldt hjem til Johannesminde efter et år i København. Efter tabet af hendes mor er det nu Lilys arv at overtage husholdningen derhjemme, og hendes drømme om at lære fransk og rejse er der ikke længere plads til. Hun må prøve at udfylde sin mors sko og sørge for gården og dens ansatte. Samtidigt må hun undvære sin bror, som har raget uklar deres far, og ingen ved om han nogensinde vender hjem for at overtage gården.

Anton er ansat som karl på Johanneminde, og har kun et ringe håb om at kunne få sin egen gård og en kone som Lily i fremtiden.

Lilys far og gårdens ejer har selv haft svært ved at leve op til sin mor og stedfars forventninger, og trods ambitioner om at udvide gården har han i stedet formået at begrave sig selv og gården i gæld.

Skæbnevalg og familiearv

Johannesminde er en bog, der går lige i hjertet. Du bliver hurtigt draget af Lilys historie, så siderne i bogen vender sig selv. Bogen handler i høj grad om valg og muligheder i livet, som var helt anderledes blot få generationer tilbage, hvor fejltrin kunne få livsforandrende konsekvenser.

Jeg blev ret rørt af Lilys person og hårde skal, og hvordan hun alligevel formår at drage omsorg for menneskerne i hendes liv og imødekomme forandringer. Johannesminde er en hyldest til fortidens stærke landbokvinder.

Sofie Jørgensen har en utrolig sikker skrivestil af en debutforfatter og formår både at røre sin læser og stille krav om man selv engagere sig og udfylder hullerne mellem linjerne. Det gør bogen nærværende og interessant fra start til slut.

Er du til en velskrevet slægtshistorie om en stærk kvinde, så kan du roligt finde en god kop kaffe frem og slå dig ned med Johanneminde.

Anmeldelse: På Bunden af Koppen

// Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget //

På bunden af koppen er et legende grafisk værk af Nicolai Hvidberg. Bogen er blevet til som resultat af tegnudfordringen “Inktober”, hvor han har haft som ramme at lave to sider om dagen indenfor maksimalt tre timer.

På bunden af koppen har et ret enkelt tema og viser en søvndrukken kunstners rejse ned i kaffekoppen.

På Bunden af Koppen af Nicolai Hvidberg

Jeg tror de fleste kaffedrikkere kender følelsen af at stå med dagens første kop kaffe og søvn i øjnene og så lade tankerne vandre. Men hvad findes der egentligt på bunden af koppen? Forførende havfruer, monstre eller Bente fra kommunen?

I På bunden af koppen bliver vi ført med ind i en legende og ret syret tankestrøm. Konceptet er underholdende og Nicolai Hvidberg har en gennemført, personlig og sikker stil hele vejen igennem. Det er et meget helstøbt lille værk, som var en fornøjelse af have i hænderne.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑