Anmeldelser og læseinspiration

Måned: april 2024

Anmeldelse: Sidste hus på Needless Street

★★★★★
// Anmeldereksemplar fra forlaget Screaming Books //

Den danske oversættelse af Catriona Wards Sidste hus på Needless Street er en bog, som jeg har ventet længelsfuldt på i år. Ja, faktisk har jeg glædet mig til at læse den, siden jeg vendte sidste side i Sundial, som var en af årets bedste læseoplevelser sidste år.

Catriona Ward er en eminent horror-forfatter, som kombinere psykologi med helstøbt uhygge, og jeg er vild med det.

Sidste hus på Needless Street af Catriona Ward

I sidste hus på Needless Street bliver vi præsenteret for de tre beboere i et hemmelighedsfuld, tilskoddet hus for enden af vejen. En mandlig enspænder, en pige, som ingen har set, og en talende huskat. Fælles for de tre er, at de er bundet sammen af en grusom og hjerteskærende forhistorie, som kan have paralleller til en række tilfælde af børn, der forsvinder fra den lokale sø.

Catriona Ward er en ny yndlingsforfatter

Catriona Ward har en evne til at balancere på en hårdfin balance mellem rendyrket ondskab og empatisk dybde i sine karakterer. Du bliver lullet ind i en fortælling, hvor du absolut ikke kan forudse, hvad der venter forude, og flere gange tager historien en chokerende drejning. Det er mørkt og dystert, og midt i det hele får du også dit hjerte knust en lille smule.

Sidste hus på Needless Street er for dig, der er klar på et gåsehudsfremkalde hjernespind, der tager dig med til en afkrog af den menneskelige psykologi, som du slet ikke vidste fandtes. Endnu en velskrevet pageturner fra det, der hurtigt er blevet en af mine absolutte yndlingsforfattere.

Give me more!

Anmeldelse: Men Vi Falder Sammen af Stine Lundgaard

★★★★★
// Anmeldereksemplar fra forlaget //

Mens Vi Falder Sammen er en smuk mavepuster, hvis man da kan bruge de to ord sammen. Det er en kortroman om at være mor til et barn, der falder uden for normen, og alt hvad der medfølger af ensomhed og magtesløshed.

Mens Vi Falder sammen består af tanker og brudstykker, der viser både de lyse og mørke sider, ved at have et barn med diagnoser. Vi kommer helt tæt på en forældre, hvor nerver og følelser konstant er på overarbejde i balancen mellem at støtte, forsvare og kæmpe for sit barn – i et presset velfærdssamfund, hvor hjælpen ikke altid er lige rundt om hjørnet.

Psykiatrisk har fået ny afdeling.
Den er stor
Designet af dem, der kunne gøre det kæmpehurtigt, kæmpestort og kæmpebilligt
Udsmykningen er blevet lavet af en lokal kunstner, der kan lide stærke farver
Hvilket mange børn med psykoser ikke altid reagere så godt på
Men det er bare en detalje

En yderst gennemført debut

Kortromanen er i det hele taget en imponerende og stærk debut. Sideløbende med fortællingen bliver der leget med form og sprog, hvilket tilføjer endnu et spændende lag. Vi ser det allerede i den dualistiske titel, og flere gange i løbet af bogen, hvor du får lov til at vende og dreje den, for at følge teksten.

Jeg havde ikke forventet at blive så følelsesmæssigt investeret i denne her bog, men det blev jeg. I en sådan grad, at tårerne pludselig løb ned af mine kinder. Stine Lundgaard skriver poetisk og rammende, og med Mens Vi Falder Sammen, har hun skabt et meget vigtigt, lille stykke litteratur, som bør læses af alle forældre, omsorgspersoner, pædagoger og ikke mindst politikere.

Mens Vi Falder Sammen har min varmeste anbefaling.

Anmeldelse: Jeg Er Fan af Sheena Patel

★★★★☆
// Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget //

Jeg Er Fan er knivskarp samfundskritik i en vanvittig fortælling om en ung farvet kvinde, der har en affære med en hvid succesfuld mand og som samtidigt har en dyb besættelse af hans anden elskerinde.

Det er en roman, der tvinger dig til at reflektere over egne digitale iscenesættelser og dyrkelsen af digitale profiler – og det er nok meget sundt.

JEG ER FAN – En roman af Sheena Patel

“Jeg fantaserer og forelsker mig i en version af ham, som jeg ikke er sikker på findes andre steder end i min fantasi. Han lever hele tiden ikke op til den, jeg ved, han kunne være. Hvis bare han ville holde op med at være lige netop den, han er, ville vi være lykkelige.”

I en verden, hvor vi skal selvrealisere os så meget, at vi mister os selv, forsøger hovedpersonen i Jeg er Fan at balancere i en giftig affære med en usympatisk mand, der ikke lægger skjul på, at han også har andre forhold. Hun er derfor begyndt at stalke hans elskerinde på de sociale medier, hvilket leder til en sygelig cocktail af jalousi og tilbedelse.

I romanen bliver der stillet spørgsmålstegn ved den digitale storytelling, hvor det ikke bare er skønhedsidealer, der er problemet, men også dyrkelsen af den gode smag, lidelse og meget mere. Alt bliver til et teater i konstruerede kulliser , hvor du aldrig kan stole på skuespillerens intentioner.

“Vores menneskelige forestillingsevne er formet af allegoritmens snævre rum – hvis du kunne lide dette, så vil du elske denne. De tilgængelige narrativer er baseret på de identiteter, som marked og sociale medier lader slippe igennem. De har en følelsesløs fortrolighed over sig. “

Jeg er Fan er en frustrerende, provokerende og skælsættende roman, som kradser i overfladen på et stort samfundsmæssigt problem. Det er højaktuel læsning i en tid, hvor der er fokus på de sociale mediers skadelige indflydelse på unge mennesker.

© 2024 Torndahlbooks

Tema af Anders NorenOp ↑