★★★★★☆
Reklame // Anmeldereksemplar
Forfatter: Maggie O’ Farrell, Forlag: Alpha

“Hvad hedder det, når en, der var en tvilling, ikke længere er en tvilling?”

Hamnet er nyste roman fra den britisk-irske forfatter Maggie O’Farrel, som hun i 2020 vandt “Women’s Price for Fiction” for. Sproget i Hamnet er levende og poetisk, og du bliver taget på en nærmest sanselig tidsrejse tilbage til 1500-tallet og Shakespeares England. Det er en familietragedie, der rummer enorme mængder sorg. Men det er også en bog om kærlighed og familiebånd.

Bogen starter ud med fortællingen om Hamnet, der er bekymret for sin tvillingesøster, som pludselig er blevet syg. Han løber ud for at finde sin mor, men kan ikke finde sin familie nogen steder.

Sideløbende med hans søgen, får vi forskellige tilbageblik til hans families historie. På den måde lærer læseren lige så stille familien at kende, særligt hans mor, som er en helt særlig kvinde. Hamnets mor er født at en “skovkvinde” og hun har derfor et helt særligt forhold til naturen og dens gaver, og så har hun har evnen til at fornemme, hvad der vil ske i fremtiden.

“Senere, og resten af livet, vil hun tænke, at hvis hun var gået hjem nu, hvis hun havde taget sine kurve, sine planter, sin honning, og var gåert hjem ad stien, hvis hun havde ænset den pludselige, navnløse uro inde i sig, ville hun måske kunne have ændret det, der skete efterfølgende.”

Lyriske beskrivelser

Maggie O’Farrell har gjort et fænomenalt forarbejde til bogen, og hun skriver derfor meget overbevisende. Beskrivelserne af 1500-tallets England, landbysamfundet, husene, urterne giver en nærmest sanselig oplevelse. Det er derfor nemt, at lade sig rive med og forsvinde ind i en anden tid.

Maggie O’Farrell leverer, rent sproglig, et fantastisk stykke håndværk, som er en fornøjelse at læse. Hun har en helt særlig skrivestil med nærmest lyriske miljøbeskrivelser. Det giver en fænomenal læseoplevelse, og var det aspekt af bogen, der begejstrede mig allermest.

Hvis du er til historiske romaner, tragedie og poetisk sprog, så er Hamnet en roman for dig.

Værd at vide:

  • Hamnet blev kåret som en af 2020’s ti bedste bøger af New York Times
  • Hamlet og Hamnet er variationer af samme navn
  • Shakespeare menes at have haft en søn kaldet Hamnet, som døde af uvisse årsager, da han var 11.
  • Bogen af en fiktiv fortælling om denne dreng og hans død.