Anmeldereksemplar modtaget af forfatterskabet.dk

Forfatter: Marlene Lisberg, forlag: Forfatterskabet.dk, Udgivelsesår 2020

★★★★☆☆

Bellas (h)jul af Marlene Lisberg

Bellas h(jul) handler om Bella, som er julemandens datter. Julemanden Julle skal finde en lærling, der skal være den nye julemand, og Bella har et ønske om, at Julle skal vælge hende. Men det er ikke så lige til. Julle mener ikke, at julemanden kan være en pige, og så har Bella yderligere den udfordring, at hun er handicappet og sidder i kørestol. Kan man så godt blive julemand?

Bellas h(jul) er en sød og stærk julehistorie for børn. Bogen er opdelt i 24 kapitler, så man kan læse den som en julekalenderbog i december. Forside fortjener også en kommentar, da den smukke forsideillustration emmer af julestemning.

Marlene Lisberg tager fat i nogle svære problematikker, som bliver belyst på en virkelig fin måde. Man får indsigt i nogle af de svære problematikker, der kan være, når man sidder i kørestol og har brug for hjælp i sin hverdag.

De voksne har stadig meget at lære

I historien afholder julemanden en talentkonkurrence for de drenge, der ønsker at blive hans nye lærling. Bella bliver hurtigt gode venner med drengene i konkurrencen, og selvom Bella selv forsøger at bliver deres konkurrent, så støtter og hjælper de hende flere gange. De virker selv uforstående over for Julles valg om at det kun er drenge det må deltage. Bogen giver et godt billede af, hvor langt kulturen blandt samtidens børn og unge er kommet, og hvordan det ofte er de vokse, der skal lære at fralægge sig deres forældede syn på kønsroller og diskrimination.

Følg din drøm. Bliv ved. Du kan dobbelt så meget, som du selv tror – og ti gange så meget som din far eller mor tror.

Citat fra bogens omslag

En stærk julekalender

Til at begynde med, havde jeg lidt betænkeligheder ved bogen. Jeg havde svært ved at fornemme, hvorfor Bella egentligt gerne ville være julemand. Handlede det mest om at bevise sit værd som pige og handicappet? Men som bogen skrev frem fik Bella stille og roligt vundet mig helt over på hendes side, og da jeg nåede bogens sidste kapitel, tog jeg mig selv i at sidde med et stort smil på læben. Bella viser ægte julesind og Bellas (h)jul skaber ægte julestemning.

Alt i alt, en dejlig læseoplevelse og et meget vigtigt tema. Jeg håber Marlene Lisberg vil fortsætte med at formidle handicappede børns stemme i litteraturen. Det er jeg sikker på, at der vil kunne komme rigtig god børnelitteratur ud af!

4 (store) stjerner!