★★★★☆☆
// Modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Rød Panda //

Lån Mig Dine Tænder er en debutroman, der bider fra sig. Den tager udgangspunkt i nogen af de grimme sider af samfundet, i en samling små novellelignende fortællinger, der er smurt ind i kulsort humor. Det er ikke kønt, men det er stærkt underholdende og tankevækkende.

Lån Mig Dine Tænder af Gustav Foss

Lån Mig Dine Tænder består af fire meget forskellige og mærkværdige fortællinger. Vi møder både hunden Mutte, talende toiletter, en gal og genial udviklingshæmmet udgave af Egon Olsen og en udbrændt pædagogmedhjælper.

“Hvad fanden bilder hun sig ind? Hun er sgu da klædt ud som Nutella og ikke Sebastian Klein. Hvordan ville hun selv have det, hvis Jes påstod, ar hun var klædt ud som jordnøddesmør fra Fakta? Børn er så fucking blottede for medfølelse.”

På bagsiden beskrives Lån Mig Dine Tænder som balancerende mellem “roman og novellesamling, mellem soscialrealisme og folkeeventyr, mellem tragedie og satire“, og det beskriver meget godt den “in between” fornemmelse, som jeg var præget af hele vejen igennem. Man balancere hele tiden mellem humor og barske realiteter og på grænsen mellem genre.

Sproget er ikke ligefrem poetisk eller dragende, men jeg elsker det legende, udforskende og provokerende, der i stedet tager hovedrollen. I det hele taget, at bogen eksperimenterende i både form og indhold.

Alt i alt var jeg underholdt hele vejen igennem. Det er betydningsladede og intense fortællinger, der helst skal indtages en bid af gangen for ikke at blive for meget. Jeg skulle i hvert fald lige have tid til at synke og fordøje en historie af gangen.

En varm anbefaling af Gustav Foss’ debut herfra.