★★★★★★

Forfattere: Nathali og Bettina Liane, Forlag: Turbine, udgivelsesår: 2019

Kaldet fra Galathea er første bind i fantastyserien Awen, skrevet af forfatterne Nathali og Bettina Liane, og jeg kan roligt sige, at serien lægger stærkt ud. I Kaldet fra Galathea møder vi tvillingerne Aia og Peter, som bor hos deres bedstefar, slægtens Kollgards overhoved.

En aften banker det på døren, og udenfor står en kuffert med tvillingernes navne udenpå og en billet til skibet Galathea indeni. Efter en dramatisk rejse, finder de ud af, at Galathea er et skoleskib, for udvalgte børn, med en særlig indre magi kaldet eire. Her kan de blive udlært som vogtere, der kan hjælpe med at beskytte Utheim, imod Morskinnas mørke kræfter.

Et strejf af Harry Potter

En magisk skole? Her kan vi altså ikke komme udenom at sammenligne Awen med serien over alle serier, Harry Potter. Og der er da også flere paralleler at drage mellem de to universer, samt deres karakterer og plot.

  • Hovedpersonerne er opvokset i familier, hvor de er uønskede og underkuede.
  • Hovedpersonerne har en særlig forbindelse til universets “mørke side”.
  • Hovedpersonerne kender ikke til magiens univers, før de bliver indkaldt til skolen.
  • På skolen møder vi i begge fortællinger en lærer med hang til mørk magi, som får en væsentlig rolle for plot og hovedpersonen.

Til trods for de tydelige paralleler formår Nathali og Bettina Liane, at skabe et univers og nogle karakterer, som er helt deres egne, og man har ikke fornemmelsen af, at sidde og læse en “harry-potter-wannerbe”.

Et gennemført og detaljeret univers.

Kaldet fra Galathea er uden tvivl iblandt de bedste fantasybøger, jeg har læst. Universet, og særligt selve skibet Galathea, er imponerende og detaljeret beskrevet. For mig gav det en stor værdi, at der flere gange bindes tråde fra magiens verden til den virkelige verden. Fx er alle børn fyldt med eire (som kommer til udtryk i fantasi m.m.), og der kan findes en særlig eire i bøger og kunst, som kan vække eiren i os.

Min absolut eneste kritiske kommentar er, at universet til tider bliver for detaljeret, og man får mange informationer allerede i denne første bog. Det bliver hurtigt meget at holde styr på. Det betød så til gengæld, at jeg kunne genlæse bogen kun et år efter første læsning, og få en masse mere med.

Er du til magi, eventyr og kampen mellem det gode og det onde, så skal du læse Kaldet fra Galathea. Jeg ser virkelig frem til bog 2.

Har du allerede læst bogen, så hop ind og prøv min Kaldet fra Galathea quiz